Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.06.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 19.06.2016. godine, u 13:15 sati, pojedine dijelove općine Goražde zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom,olujnim vjetrom i gradom. Usljed pojave ogromnih kišnih padavina došlo je do pojave bujičnih voda, začepljenja odvodnih kanala koje su prouzrokovale plavljenje saobraćajnica. U ulici Kulina Bana došlo je do plavljenja jednog dijela poslovnih prostorija.

Najizraženije posljedice ovog nevremena bile su u slijedećim ulicama: Pobarnik, Kulina Bana, Zaima Imamovića, Doktora Karameha i 31. DUB. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice i pripadnici JKP ,,6 Mart“ Goražde su odmah intervenisali  na navedenim lokacijama, ispumpavanjem vode i čišćenjem zemljanih nanosa. Takođe od posljedica grada velike štete su pretrpjeli poljoprivredni usjevi kao i voćnjaci.

Općina  Foča u F BiH. Dana 19.06.2016. godine u popodnevnim časovima došlo je do pojave obilnih kišnih padavina koje su praćene veoma snažnim udarima vjetra. Povećana pojava površinskih voda negativno se odrazila na stanje lokalnih pouteva. U centralnom dijelu općine kišne padavine praćene su pojavom sitnog grada.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od 04:50 do 05:40 sati, u mjestu Polog, požar je izbio na privatnoj kući. Nakon intervencije vatrogasaca požar je ugašen. Na objektu je pričinjena materijalna šteta dok povrijeđenih lica nije bilo. Uzrok požara nije poznat.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. U mjestu Gronji Lučani, došlo je do požara na pomoćnom objektu (štala). Nakon intervencije vatrogasaca požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta na objektu. U mjestu Bilješevo, vatrogasci su intervenisali na gašenju požara u željezničkom vagonu lokalnog voza. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo. Na vagonu je pričinjena materijalna šteta koja će se utvrditi nakon uviđaja nadležnih organa.  

NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 12:00 sati, iz PU Jug primljena prijava o pronalasku  NUS-a, radilo se o jednoj minobacačoj granati 82mm, koja je pohranjena u prostorijama PU Jug.

Prijava o pornalasku NUS-a proslijeđena vođi deminerskog tima Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Iz Policijske  stanice Bihać primljena je informacija o pronalasku NUS-a, a radilo se  o jednoj ručnoj  bombi M75, u skladišnom prostoru firme „Polietilenka“ (Ul. Jablanska) čiji prostor koristi firma „ Poljosementi“ iz Cazina. 

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Dana 19.06.2016. godine, na brdu Žuč, u selu Jezera, pronađena je jedna zolja i jedna granata nepoznatog kalibra.

Informacije o pronađenim ubojnim sredstvima su proslijeđene Timu za UES Federalne uprave CZ, a njihovo uklanjanje je planirano za danas.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE