Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.03.2016. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————-  680 cm  (pripremno stanje), jučer 704 cm,

–   Bosanski Šamac —————————    561 cm  (pripremno stanje), jučer 584 cm, 

–   Orašje —————————————– 792 cm  (pripremno stanje), jučer 814 cm.

Na području ostalih kantona u Federaciji BiH, vodostaji rijeka su u opadanju.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihaća, imala je jednu intervenciju u mjestu Čavnik, od 13:40-15:20 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je tri intervencije, i to:

       od 13:00 do 14:00 sati, u mjestu Miostrah (Unska strana), gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

       od 19:15 do 19:50 sati, kod srednje škole, gorjelo je nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

       od 20:25 do 21:25 sati, u mjestu Perčin-Nuhići, gorjelo je nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je jednu intervenciju od 19:05 do 20:00 sati, u mjestu Čardak, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je dvije intervencije, i to:

       od 19:30 do 21:00 sati, u mjestu Crljeni, gorjelo je nisko rastinje i trava. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

       od 21:15 do 22.45 sati, mjesto Velije (općina Ribnik), gorjela je ljetna kuhinja. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine općine Lukavac, ugasila je požar gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Turija.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine općine Gradačac, ugasila je požar u kojem je gorjelo nisko rastinje i pomoćni objekat, u naselju Mionica III.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Bučik.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. U mjestu Džondraši, ugašen je požar niskog rastinja i suhe trave.

Općina Maglaj. U mjestu Moševac, intervencija na gašenju požara niskog rastinja i jednog dijela šume, na manjoj površini. Požar je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Goruša, ugašen je požar niskog rastinja i suhe trave. Požar je ugašen, a povrijeđenih lica nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara, ugasila je požere, i to:

– od 12:00 do 14:00 sati, na Planinici, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:00 do 15:15 sati, na putu za Podveležje, u požaru gorjela borovina.

OBLAST VODOSNABDIJEVANjA

Unsko-sanski kanton

I dalje se, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, gdje je došlo do povećane mutnoće vode na izvorištima, potrošačima vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća, preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE