Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.03.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Od 13:00 do 02:00 sati, na području mjesne zajednice Ostrožac, u naselju Brgulići gorila šuma. Nakon intervencije vatrogasaca požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo je u izvještajnom periodu imala 13 manjih intervencija (sedam na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog smeća, jednu na gašenju napuštene barake i tri tehničke intervencije).

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Moluhe. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja (cca 3ha) u naselju Smoluća. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume ( cca 5ha) u naselju Miričina. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasci u naselju Lopate ugasili su požar trave i niskog rastinja, kod Energopetrol benzinske stanice na putu M-17, ugašen je požar trave i sitnog rastinja, u Perinom hanu ugašen je požar otpadnog materijala i kod Rudarskog hotela ugašen je požar kontejnera sa otpadnim materijalom.

Općina Zavidovići. Vatrogasci su intervenisali na gašenju požara na obroncima planine Klek, kojom prilikom je gorilo nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasci su ugasili požare trave i niskog rastinja u naseljima: Đondraši, Podborje i Brežani. Ugašen je požar visoke šume u naselju Subotinje.

Općina Visoko. Vatrogasci su u naselju Srhinje ugasili su požar trave i niskog rastinja.

Općina Žepče. Vatrogasci su u naselju Bistrica ugasili požar trave i niskog rastinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica Jajce imali 2 intervencije, prva u naselju Volijak – gorjela trava i nisko rastinje i druga u naselju Gornje Pijavice, gorjela trava i nisko rastinje. Oba požara ugašena.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica Busovača imala je 3 intervencije: prva intervencija u naselju Donja Rovna, gorjelo nisko rastinje na površini cca 800m², druga intervencija takodje u naselje Donja Rovna, gorjelo nisko rastinje na površini cca 700m² i treća intervencija u rejonu Milavice, gorjela trava i nisko raslinje na površini od 2000m². Svi navedeni požari su ugašeni.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA ( NUS )

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo.Dana, 21.03.2016. godine u 09:00 sati na lokacijama: Luke-naselje INA, , općina Iijaš i Vrbica, općina Stari Grad Sarajevo planiran je početak izvođenja deminerskih radova odnosno tehničko izviđanje.

Općina Ilijaš. U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

       dana 18.03.2016. godine u 15:16 sati od strane PS Ilijaš da je u ul. Podlugovi bb pronađen nepoznat NUS;

       dana, 20.03.2016. godine u 12:30 sati od strane PS Ilijaš da su u mjestu Luke pronađene dvije ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE