Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 18.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 850 uzorka, od čega je 182 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Registrovano su 2 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 106 osoba. Pozitivno je 89 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 36 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 4 uzorka su pozitivna. Zaključno sa 18.10.2021.godine, zaraženo je 30 osoba, oporavljeno je 2206 osoba, dok je 89 osoba preminulo.

 

Kanton 10

U protekla 24 sata na području Kantona 10 na COVID-19 testirane su 4 osobe. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba.

 

POŽARI  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:30 do 14:25 sati, na M-17, u Maloševićima, gdje je gorio otpad,

– od 18:30 do 19:20 sati, na M-17, kod vinarije, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 17:20 do 17:35 sati, u Adi, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 13:30 sati, u ul. Put sv. Ante, gdje je gorio kontejner.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je intrevenciju na gašenju požara od 11:30 do 11:40 sati, pored gradskog poglavarstva, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencju na gašenju požara u ul. Hasana Kjafije Prušćaka, gdje je gorjela šupa.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 11:00 sati, u mjestu Varoška Rijeka, gdje je gorjela automehaničarska radiona. Požar su gasila 3 vatrogasca s 1 vozilom.

Općina Sanski Most .Vatrogasna jedinica općine Sanski Most je imala intervenciju na gašenju požara u Aleji, gdje je gorio kontejner.

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša  imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, u ulici Maršala Tita.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije, dvije na gašenju otpada u kontejneru, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju zapaljenog kontejnera.

Općina Donji Vakuf.  Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju zapaljenog kontejnera.

Općina Kiseljak.  Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju štale.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 18.10.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Gradačac nije mogao ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Cazin, Tešanj i grada Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstava i 60 komada streljiva.

 

 

 

 

                                                                                        FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR