Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.09.2021.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 18.09.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljena su 2.467 uzorka, od čega je 482 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.069 osoba, od kojih je 2.079 pozitivno, dok su 1.927 osobe izliječene, 109 osoba je umrlo, a aktivne su 43 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona na prisustvo koronavirusa testirane su 102 osobe. Registrovana je 31 novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 515 osoba. Pozitivne su 338 osobe.

 

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:10 do 11:30 sati, u ul. 17 viteške brigade, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog kontejnera za otpad.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Man Humel“, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:14 do 17:14 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: dvije na obezbjeđenju ( sportskog događaja i vatrometa), jedna na gašenju dimnjaka, te jednu na kontrolisanom spaljivanju dimnjaka.

 

 

 

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona  zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

 

 

 

                                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR