Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.09.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 17.09.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljena su 2.284 uzorka, od čega je 578 pozitivno na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirane su 6.069 osobe, od kojih je 2.079 pozitivno, dok su 1.927 osobe izliječene, 109 osoba je umrlo, a aktivno je 43 osobe.

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona na prisustvo koronavirusa testirano je 116 osoba. Registrovane su 33 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 414 osoba. Pozitivne su 363 osobe.

Kanton 10

Na dan 16.09.2021.godine, na COVID-19 testirane su 34 osobe, od čega je 6 osoba pozitivno.

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 02:00 do 03:15 sati u mjestu Tržačka Raštela, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo .

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je pet manjih intervencija  na gašenju požara.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visokog, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Kadije Uvejsa gdje je gorjela električna isnstalacija.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara, u mjestima: Trebižat, Adi,Gabeli i Nerezima, gdje je gorjela trava i otpad, te jednu intervenciju u Domanovićima gdje je gorjela šuma.

 Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:30 sati, u Radovskom potoku, gdje je gorjela ljetna kuhinja.

Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg je u više navrata gasila požar u mjestu Ljuteš i Turčinovići gdje je gorjela šuma nisko rastinje i otpad.

Općina Grude. Vagtrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dragičina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam intervencija i to: jednu na gašenju razvodne table  u poslovnom prostoru, jednu na gašenju sijena, jednu na gašenju otpada u napuštenom devastiranom objektu, jednu na gašenju automobila, jednu na gašenju zapaljene zavjese u stanu, jedno obezbjeđenje sportskog događaja i jednu tehničku intervenciju – asistencija nakon saobraćajnog udesa.

  O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovine  zbog očekivane grmljavine.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR