Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bajramovići, gdje je gorjela: radionica, štala i koševi za žitarice. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Orahovica, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14;25 do 15:10 sati, na Željuši, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 00:35 do 01:25 sati, u ulici Stjepana Radića, gdje je gorio stan,

– od 01:45 do 02:15 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je više intervencija na gašenju požara, od čega:

– od 11:35 do 12:25 sati, u Strugama, gdje su gorjeli otpad, trava i rastinje,

– od 12:55 do 13:35 sati, u Strugama, gdje su gorjeli palete, otpad i trava,

– od 14:25 do 15:10 sati, na Bivoljem Brdu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 16:50 do 17:10 sati, kraj tvornice Lasta, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 19:00 do 19:15 sati, kraj tvornice Lasta, gdje je gorjela trava, te

– tehničku intervenciju od 19:00 do 00:50 sati, gdje su vršili osiguranje ljetnog karnevala u Čapljini.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora u vremenu od 11.00 do 14.45 sati, na lokalitetu Vitina. Opožareno je oko 1ha trave i niskog rastinja. U intervenciji gašenja požara sudjelovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju  požara otvorenog prostora u blizini prometnice Posušje-Rakitno, lokalitet Brina. Do požara je došlo uslijed vatre na divljem odlagalištu otpada,

Požar se proširio na okolnu površinu trave, niskog rastinja i šume. U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom u vremenu od 13.40 do 14.50 sati. Opožareno je oko 1 dunum spomenutog rastinja.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je više manje intervencije, od čega: jednu na gašenju zapaljenog prizemlja privatnog stambenog objekta, te jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Dana 18.08.2018.godine, u 14,30 sati, u općini Drvar, došlo  je do požara na obiteljskoj kući, usljed udara groma. Izgorio je dio krova i krovne konstrukcije. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

OTEŽANO VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez, dva puta tjedno u Putkoviće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar CZ-e Kantona Sarajevo, jučer 18.08.2018.godine, u 18:56 sati, iz kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, primio je informaciju o dojavi o postavljenoj bombi ispod brane na Bentbaši, u Sarajevu, u vrijeme održavanja međunarodnih skokova u vodu „Sarajevo Bentbaša 2018“. Zatraženo je angažovanje ronioca, kako bi se pregledalo riječno dno ispod brane. Informacija je proslijeđena Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite. U 19:50 sati, iz Federalne uprave civilne zaštite primljena je informacija (koja je proslijeđena i kantonalnom tužilaštvu KS-a), da su pripadnici FUCZ-e tokom predhodna dva dana bili konstantno pod vodom na tom lokalitetu, pretraživali korito, i da su u toku dana (u vrijeme izvođenja skokova), dežurali u vodi i pregledavali mjesto izvođenja skokova, i da nisu primjetili nikakva eksplozivna sredstva u koritu rijeke Miljacke.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanih lokalnih pljuskova sa grmljavinom, kao i za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maksimalne dnevne temperature zraka između 32 do 34 °C i očekivanih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE