Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 21:15 do 22:35 sati, na Buni (Podpetak), gdje je gorila šuma, te
  • od 02:30 do 03:05 sati, u Raštanima, gdje je gorila trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:45 do 09:20 sati, na Krču, gdje je gorila trava i biljni otpad,
  • od 09:25 do 09:50 sati, u Gabeli, gdje je gorio biljni otpad, te
  • od 12:20 do 13:00 sati, u krugu tvornice „Lasta“, gdje je gorila trava i rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:10 do 14:55 sati, na lokalitetu Teskera, gdje je gorila trava i nisko rastinje. U ovom požaru vatra je uništila petnaestak stabala trešnje. U gašenju sudjelovala četiri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Sovići, u vremenu od 11:30 do 13:00 sati, dva vatrogasca s jednim vozilom pogasili su manji požar, izgorilo je oko 1000 m2 trave i niskog raslinja, te
  • oko 15:00 sati, u Grudama, gdje je gorila trava i nisko rastinje. U gašenju su sudjelovala četiri vatrogasca s dva vozila, opožarena površina je oko jedan hektar, požar je pogašen oko 17:00 sati.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

 

VELIKO NEVRIJEME, GRAD, GRMLJAVINA

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Jako kišno nevrijeme, praćeno na momente i gradom te grmljavinom zahvatilo je 17.08.2018. godine, oko  15 sati,  grad Zenicu. Šahtovi i propusti nisu mogli da prime veliku količinu vode, kao i podvožnjak u Blatuši na ulazu u grad. Obzirom da je nevrijeme kratko trajalo voda se brzo povukla.

U naselju Crkvice uz snažan prasak, iskočila je trafo stanica.

Radnici Elektrodistribucije Zenica brzo su otklonili kvar.

Općina Žepče. I područje općine Žepče, zahvatila je jaka kiša pračena grmljavinom i mjestimično slabim gradom.

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Općinsi štab civilne zaštite Ilijaš, donio je Odluku da sa danom 17.08.2018. godine, prestaje stanje prirodne i druge nesreće, a koje je proglašeno dana, 06.08.2018. godine, (zbog olujnog nevremena i velikih kišnih padavina) na dijelu područja općine Ilijaš i to: područje MZ Misoča i dio područja MZ Ilijaš Stari.

 

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. U općini Velika Kladuša, od 17:30 do 21:18 sati, zbog kvara, van napona je bio 10 kV Polje-Podzvizd.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Sanski Most, o postojanju eksplozivnog sredstva, radi se o mini PTRPA-6.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadatku „Lisača“, na području općine Kalesija, kao i na zadatku „Pribitkovići“ III, na području općine Banovići.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju eksplozivnog sredstva na lokalitetu Vrbanja, radi se o protivtenkovskoj mini.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

 Posavski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, su na području općine Orašje, sa lokaliteta Oštra Luka – Reviri, preuzeli slijedeća eksplozivna sredstva: pancirna kal 85 mm 1 kom, minobacačka mina m 73 60 mm 6 kom, kumulativna mina m 60 60mm 1 kom, tromblon svjetleći m 62 1 kom, metak od pancirne mine 85 mm 1 kom, te punjenje za RPG 1 komad.

Eksplozivna sredstva su smještena u magacin, do sticanja uvjeta za njihovo uništenje.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je jednu informaciju o pronalasku neeksplodiranog eksplozivnog sredstva, u ulici Novopazarska br. 125., od strane Policijske stanice Novo Sarajevo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano ubojno sredstvo uklonuli isti dan.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE