Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1229 uzoraka, od čega je 65 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije  novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalaze 73 osobe. Pozitivno je 57 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9658 osoba, od kojih je 4768 pozitivno (4606 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 6 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 18.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 21 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 18.04.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:25 do 15:50 sati, u naselju Karašešbeš, gdje je gorio dimnjak.

Općina Konjic. Od 10:30 sati, aktivan požar kod sela Bare, gdje gori mješovita šuma i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 19:45 do 20:25 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 15:30 sati, u Gornjem Malom Ograđeniku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 09:50 do 11:00 sati, kod sela Gradac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 18:50 do 19:20 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorjela kuća.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ulici Hazima Šabanovića, gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara  od 12:17 od 14:20 sati, u mjestu Dolovi, gdje je gorjela šuma.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara i to u ulici M. Tita, gdje je gorjelo privatno motorno vozilo, požar u podrumskim prostorijama u stambenom objektu u ulici Miroslava Krleže br. 8, te manja površina niskog rastinja u naselju Ljubače. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Crveno brdo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 20 duluma, u naselju Zolje. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Bare gdje su gašene dvije divlje deponije otpada koje su se proširile i na manje površine niskog rastinja te intervenciju na gašenju niskog rastinja na manjoj površini u ulici Modračka. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka te jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Gornji Vakuf-Uskoplje imali su intervenciju na Osnovnoj školi „Uskoplje“, gdje je vatra zahvatila dio hodnika, potkrovlja i krova. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali ju intervenciju u ul. Josipa Bana Jelačića, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Ovčarevo, požar koji je tokom dana poprimio veće razmjere. Prilikom gašenja požara, jedan vatrogasac je povrijeđen. Požar je ugašen.

 

 

KLIZANJE TLA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Dana 17.04.2022. godine, na lokalitetu naselja Dobro Brdo, općina Donji Vakuf, prilikom radova, odnosno oranja njive, otkrivena je pukotina u zemlji promjera cca 1.5 do 2m i dubine 4-5 m, koja se dodatno račva na dva manja otvora, a koji vode u dubinu zemlje.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 18.4.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Kalesija kvalitet zraka nije mogao ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 19.04.2022 god. od 10:00 sati, planirano je  izmještanje neeksplodirane avionske bombe sa Bišće Polja, na lokalitet Bijela, a potom u vremenu od 12:00 do 15:00 sati, njeno uništavanje.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR