Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.02.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:40-15:37 sati u mjestu Žegar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 18:05 do 19:15 sati u mjestu Dobrenica, gdje je gorjela trava i nisko rastiinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa vozilom.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju u mjestu Čava, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 14:36-15:55 sati u mjestu Golubovići, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 18:45 do 20:15 sati u mjestu Kubeti, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 17:40 do 18:50 sati u mjestu Stari Majdan, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila 2 vatrogasca sa  vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 08:35 do 09:00 sati,u ul.Blajburških žrtava  gorio otpad,

– od 15:45 do 19:15 sati, na lokalitetu  Rabine gorjelo nisko rastinje,

– od 21:15 do 21:40 sati, u naselju Ilići gorio napušteni objekat.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 12:00 do 13:25 sati, u Čapljinskom polju gorjela trska i trava,

– od 12:05 do 13:00 sati, na Jasenici gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:20 do 12:45 sati, u Klepcima gorjela trava i rastinje,

– od 15:05 do 15:40 sati, u Gabeli  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:20 do 18:15 sati, u Tasovčićima gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:40 do 14:00 sati, na lokalitetu Blatnice gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:40 do 18:15 sati,u Biletić polju gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:30 do 21:20 sati, u Tepčićima gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:00 do 13:00 sati, u Mjesnoj zajednici Zlate gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 18:00 do 20:00 sati, u naselju Djevor gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Huskići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik omala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

-u naselju Mutati-Srebrenik, gdje je gorjelo nisko rastinje,

-u naselju Ahmići, gdje su gorjeli voćnjak i nisko rastinje.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Grabovica. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri   intervencije na gašenju požara, od čega jednu veću i dvije manje. Veća intervencija je bila u 14:14 sati na gašenju požara na krovu stambenog objekta (dio krovne konstrukcije) u ulici Balbegovica br.35., Općina Stari Grad. U intervenciji su učetvovala tri vatrogasna vozila i 12 vatrogasaca. Požar je ugašen u 16:35 sati. Povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena materijalna šteta. Manje intervencije su bile: jedna na gašenju dimnjaka i jedna na gašenju automobila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– na površinskom kopu na gašenju požara trave i niskog rastinja. Požar je ugašen,

– u naselju Mile, intervencija na gašenju požara u kotlovnici u stambenom objektu. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja  na području MZ Ulišnjak – Čojluk. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u  mjestu Čajdraš, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen,

– u naselju Crkvice, mjesto Talami, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 14:00 sati, u mjestu Crnč, gdje je gorjela trava i nisko rastinje (manji požar). Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 16:00 do 17:00 sati, u mjestu Brig, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:00   sati u mjestu Grabovnik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00 do 10:45  sati, u mjestu Rujan, gdje je gorjela hrastova šuma i trava na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 13:30 do 15:00 sati, u mjestu Vranić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 14:00 do 15:30 sati, u mjestu Vinjani, pored osnovne škole, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1 ha. Požar je gasio jedan vatrogasac sa vozilom,

– od 16:45 do 17:50 sati, na lokalitetu Kovači, gdje je gorjela suha trava u blizini kuća na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Alagića njiva, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju požara u gradu, gdje je gorjelo potkrovlje kroz koje prolazi dimnjak iz pekare. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Dovrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Šljivčica, gdje je gorjela šikara i rastinje. Požar je ugašen.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasno društvo Livno imalo je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 19:00 sati u mjestu Miši, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Drvar. Na području općine Drvar u 08:15 sati prijavljen je požar suhe trave u kom je izgorio jedan drveni elektrodistributivni stub.

Općina Tomislavgrad. U 15:10 sati evidentiran je manji požar kod sela Letka u kom je gorjela trava i nisko rastinje.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Općinska službe civilne zaštite Srebrenik zaprimila je prijavu klizišta u naselju Tinja Staro Selo koje ugrožava jedan stambeni objekat i pristupni put.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 18.02.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC,  i Mobilna: Kladanj, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Bukinje i Lukavac nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju novih informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE