Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.09.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica općine grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio stambeni objekat (kuća), u naselju Sepetari.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela vikendica, u naselju Poljice.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju  u vremenu 01:20 do 02:10 sati, gdje je izbio požar u Fabrici duhana Mostar.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije od 14:10 do 14:35 sati, na lokalitetu Ada, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

TEHNIČKE INTERVENCIJE VATROGASACA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Od 09:30 do 12:27 sati, na Krtaljevcu, vatrogasci morali presječi vozilo i izvlačili poginule nakon saobraćajne nesreće, u kojoj su dvije osobe smrtno stradale.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinica grada Zenice imali su intervenciju prilikom izvlačenja unesrećenih iz vozila, poslije teške saobraćajne nesreće, koja se dogodila na magistralnom putu M-17, kod Zenice. U nesreći su dvije osobe preminule na licu mjesta, a treća osoba je preminula u bolnici. Još su dvije osobe u teškom stanju i prebačene su u Kantonalnu bolnicu Zenica.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

MINSKI INCIDENT

Kanton 10.

Općina Livno. Dana 18.09.2016. godine, u jutarnjim satima,  prilikom lova  na predjelu Maxov Vrh, iznad mjesta Čelebić, u općini Livno, došlo je do minske nesreće.  U nesreći je smrtno stradao Mile Barbarić, iz mjesta Kovačić, općina Livno.

U izvlačenju nastradalog iz minskog polja učestvuju deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, odnosno Tim „B“ i Tim „A“  Livno.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Nivo upozorenja meteoalarma za dan 18.09.2016.godine, je  ŽUTO, gdje je moguća  grmljavina, za područja Livna, Bihaća i Mostara, u Federaciji BiH.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE