Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 10:30 do 10:45 sati, u ul. kralja Tomislava, gdje je gorjelo motorno vozilo,

– od 11:55 do 12:45 sati, na području Južnog logora, gdje je  gorjela trava. 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinca grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  od 09:33 do 10:32 sati, u mjestu Mutnik, gdje su gorjeli električni ormarići na stambenom objektu. Požar su gasila  dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 12:06 do 13:25 sati, u mjestu Glinica, gdje je gorjela napuštena stara kuća.  Požar su gasila  četiri vatrogasca sa dva vozila.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju manjeg požara u poslovnom prostoru i dva obezbjeđenja (kulturnog događaja i tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vranovići, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-Dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u  tunelu 1.Mart na autoputu A1 Zenica-Kakanj, gdje je gorio motocikl.  U toku jučerašnjeg dana Vatrogasna jedinica grada Zenica vršila je i potragu za licem M.D. (40), koje je  dana 17.06.2019.godine u 17:30 sati, na lokalitetu Kamberovića polja, sa pješačkog mosta Blatuša, skočilo u rijeku Bosnu.

 Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je dvije tehničke intervencije na uklanjanju stabla sa putnih komunikacija u mjestu Putešići – Kaloševići i u Novim Miljanovcima.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Obavljajući redovne zadatke na deset lokacija na području općina Fojnica, Vogošća, Visoko, Stari Grad (Sarajevo), Gornji Vakuf, Tešanj, Gračanica, Centar (Sarajevo) i grada Mostara timovi Federalne uprave civine zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 35 eksplozivnih sredstava, pored navedenog također su uništena 4 eksplozivna sredstava na licu mjesta.

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za licem M.D. (40), koje je 17.06.2019.godine u 17:30 sati, na lokalitetu Kamberovića polja, sa pješačkog mosta Blatuša, skočilo u rijeku Bosnu.

U toku današnjeg dana jedna posada sa čamcem Službe zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite izaći će na teren i vršiti potragu za nestalom osobom. Također, biti će upućen Zahtjev i prema Federalnoj upravi civilne zaštite da se uključe u potragu  za nestalim licem.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Kantona 10, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo zbog očekivanog grmljavinskog nevremena.

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE