Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 540 uzoraka, od čega je 18 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9722 osobe, od kojih je 4796 pozitivno (4632 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 11 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 27 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su tri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalaze 32 osobe. Pozitivne su 24 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 17.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod četri osobe. Prema rezultatima nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 17.05.2022. godine na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3957 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u gradu, gdje je gorio kontejner za otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Saliha Cakana Mulalića, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:11 do 21:41  sati na lokalitetu Rorovi, gdje je gorjela divlja deponija.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika kladuša imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:58 do 23:00 sati u mjestu Klupe, gdje je gorio stambeni objekat – kuća.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:06 do 16:25 sati u naselju Vatikan, gdje je gorio otpad,

– od 19:55 do 20:25 sati na Rondou, gdje je gorio bankomat,

– od 20:45 do 20:55 sati u Ul. Ante Starčevića, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 06:00 sati na Adi, gdje još gori otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 16:05 do 16:50 sati, u Čalićima, gdje je gorio kontejner.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 5  manjih intervencija i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenju zapaljene barake, dvije intervencije po dojavi dima u stanu i jednu tehničku intervenciju (sječa stabla).

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo općine Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u ul. Armije BIH, gdje je gorjela peletara. Požar je ugašen, pričinjena je veća materijalna šteta ( izgorio bager i dio zgrade ).

 

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Grad Zenica.

Dana 17.05.2022. godine oko 15:00 sati došlo je do pogoršanja vremenskih uslova, te je područje grada Zenica zadesilo nevrijeme odnosno došlo je do većih količina padavina kiše pračene jakim olujnim vjetrom i ledom. Od posljedica toga na više lokacija došlo je do obaranja stabala na javnim i privatnim površinama, te  saobračajnicama na lokacijama: Sarajevska, Drvena Ćuprija, Školska, Crkvice, Milivoja Čekaje. Na više lokacija su aktivirana klizišta, gdje su angažovana stručna lica na rješavanju. U mjestu Rujev Do i Žičara, ul. Zvečajska, put za Dobriljevo došlo je do odrona na saobračajnicu, gdje su upućena radna mašina i vozila Službe civilne zaštite na čišćenje i stavljanje u funkciju saobračajnih kolovoza. Nema prijavljenih nastradalih osoba. Pričinjena je materijalna šteta na objektima i materijalnim dobrima, te komisija za procjenu šteta vrši obilaska na osnovu prijava fizičkih i pravnih lica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica su spasili unesrećenu osobu iz poplavljenog objekta na adresi ul. Sarajevska.

 

TEHNIČKE INTERVENCIJE

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je tehničke intervencije i to:

– tehnička intervencija spašavanja unesrećene osobe iz poplavljenog objekta, u ul  Sarajevska,

– tehnička intervencija uklanjanja oborenog stabla sa saobraćajnice, u ulicama Sarajevska, Drvena Ćuprija, Školska, Crkvice, Milivoja Čekaje,

– tehnička intervencija uklanjanja oborenog stabla sa saobraćajnice  – Gorica.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničke intervencije i to:

– od 15:35 sati u ul. I Marta, gdje je vršeno izbacivanje vode iz podrumskih prostorija,

– od 15:40 sati Zenička ul. gdje je vršeno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija,

– od 16:05 sati u MZ-i Misurići – Hadžići, gdje je vršeno ispumpavanje vode,

– od 16:45 sati u MZ-i Liješnica – naselje Šehići,

– od 17:15 sati ul. Viteška, gdje je vršeno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju na poplavljenom mostu u Malješu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

17.5.2022. Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Čelić i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Zenica 31; Gradačac 14; Bugojno 9; Jajce 6; Ivan-sedlo, Tuzla 5; Sanski Most 3; Bihać, Sarajevo-Bjelave 1.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR