Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 17.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1 793 uzorak, od kojih je 47 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.435 osoba, od kojih je 1.758 osoba pozitivno  (1.614 osoba je izliječeno, dok su 102 osobe umrle), a aktivne su 63 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana nema registrovanih novozaraženih osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 85 osoba. U samoizolaciji se nalazi 95 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 17.05.2021.godine uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 23 osobe, a prema rezultatima testiranja dva uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 17.05.2021.godine, na područu BPK je 19 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1988 osobe, a 82 osobe su preminule.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 08:45 do 11:35 sati u mjestu Čaglica, gdje je gorjela porodična kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:10 do 17:45 sati u Rodoču, gdje je gorio otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hukići, gdje je gorjela divlja deponija smeća.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u centru Kalesije, gdje je gorjela elektro instalacija u stambenom objektu.

Požar su lokalizirani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– u Kazneno popravnom zavodu Zenica, gdje je došlo do požara u jednom paviljonu,

– u ulici Armije BiH, gdje je došlo do požara u stanu,

– u ulici Odmut, gdje je gorio kontejneru sa doniranom odjećom.

Požari su ugašeni. Pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara u mjestu Topala, gdje su gorjele gume u privatnom posjedu. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, tri na gašenju zapaljenog smeća i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.05.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SRDSTAVA- UES

 

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su pet eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR