Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 16.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2 030 uzorak, od kojih je 66 pozitivno na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.425 osoba, od kojih je 1.751 osoba pozitivna  (1.587 osoba je izliječeno, dok je 101 osoba umrla), a aktivne su 63 osobe.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana nema registrovanih novozaraženih osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 97 osoba. U samoizolaciji se nalaze 104 osobe.

Bosansko-podrinjski kanton

Zaključno sa 16.05.2021.godine, na područu Kantona je 35 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1987 osoba, a 82 osoba je preminula.

 POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– požar na drvenoj građi u naselju Soko,

– požar na čempresima u naselju Ritašići,

– požar kanistera sa benzinom u naselju Čiriš kojom prilikom je jedno lice zadibilo lakše tjelesne ozljede. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog motornog vozila u naselju Bagdale. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Buzić Mahala gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Srednjo-bosanski kanton

 Općina Jajce.  Vatrogasna teritorijalna jedinica općine  Jajce imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Mila, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije: gašenje kontejnera sa otpadom, gašenje zapaljenog automobila, izlazak na lokaciju po dojavi o dimu u haustoru i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

 Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 16.5.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice dok je na lokalitetu Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Kanton Sarajevo

Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom.  Dana 14.05.2021. godine, u jutarnjim satima nastavljena je potraga za osobom nestalom u kanjonu rijeke Rakitnice. U potragu za nestalim uključeno je devet spasilačkih timova koji su pretraživali kanjon iz više pravaca. Tijelo unesrećenog locirano je u koritu rijeke oko 11:00 sati. Nakon što je ustanovljeno da unesrećeni ne daje znakove života o svemu je obaviještena nadležna policijska stanica i dežurni tužilac te se pristupilo izvlačenju tijela. Kroz izuzetno nepristupačnan teren akcija izvlačenja tijela okončana je u 18:05 sati.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Federacije BiH, zbog udara vjetra između 35 i 50 km/h.

 

 

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR