Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.04.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-            407 cm (pripremno stanje), (jučer 445 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-            233 cm  (normalno stanje),  (jučer 265 cm),

–   Orašje ——————————————            487 cm (normalno sanje),  (jučer 514 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,69 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 11,5 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Pjanići, gdje je gorjela šuma.

Općina bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Čardak, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo,
  • u mjestu Zalin, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 43. Drinjske brigade, gdje je gorio dimnjak.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:00 do 17:00 sati, u Rakitnu-Mihalji, gdje je opožareno oko 2000m2 šume i niskog rastinja. Požar koji se širio prema kućama je ugašen, dok drugi dio koji se proširio na nepristupačan teren nije bilo moguće gasiti. U gašenju su intervenisala dva vatrogasca s jednim vozilom.
  • od 18:40 do 19:26 sati, u naselju Carski Gaj, gdje je opožareno oko 600m2 niskog rastinja. U gašenju su intervenisala dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju jutros u 06:15 sati, gdje je izbio požar u naselju Oklaji, na poslovnom objektu stolarije Zovko.

U  gašenju je intervenisalo deset vatrogasaca s pet vozila iz Š.Brijega i jedno vozilo s dva vatrogasca iz Gruda. Oko 09:00 sati, požar je stavljen pod kontrolu. Materijalna šteta na objektima je velika.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

 

  Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je dvije  intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Gornji Srebrenik, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • na lokalitetu Crvenog brda, gdje je gorjela šuma.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva od strane GSCZ Tuzla.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva dostavljena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Kantonalni operativni centar civilne zaštite,  primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– na lokalitetu Zavrtaljka,

– u mjestu Hrastova Glavica.

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite,  primio je  informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Prosje.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava dostavljene su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite, na poziv Republičke uprave civilne zaštite RS, uključila se jutros u potragu za 54-godišnjom Salihom Omerović, čiji su nestanak Policijskoj stanici Srebrenica u ponedjeljak 15.4.2019. godine prijavili članovi porodice. Nestala žena, koja je nastanjena u naselju Doglodi u općini Ilidža, bila je u posjeti sestri u Potočarima. Posljednji put je viđena u blizini Potočarske rijeke u u mjestu Milačevići, na području općine Srebrenica gdje je čuvala ovce. Pripadnici FUCZ, njih 17, sa dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima)  stavili su se na raspolaganje RUCZ koja rukovodi potragom. U potragu su, osim pripadnika RUCZ i FUCZ, uključeni i srebrenička Civilna zaštita, vatrogasci, porodica i mještani. Mole se svi građani koji imaju bilo kakva saznanja koja bi mogla pomoći da se nestala osoba pronađe ili uoče osobu koja bi odgovarala opisu da o tome odmah obavijeste policiju.

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine, smanjenim intenzitetom. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE