Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Požar na stolariji stolariji „Zovko“ u Oklajima, koji je bio saniran jučer u 15:20 sati, ponovno se aktivirao u 20:20 sati. Na intervenciju su izašla četiri vatrogasca sa jednim vozilom i gasili požar do 22:30 sati. Na objektu je pričinjena velika materijalna šteta, a obim nastale štete će utvrđivati nadležne službe.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:35 12:15 sati, u mjestu Tribistovo, gorjela suha trava na površini od oko 2 duluma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 12:30 do 13:15 sati, na Konjovcu, kod deponije smeća, gorjela suha trava na površini od oko 1,5 dulum. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju niskog rastinja i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 08:40 do 09:10 sati, u Ulici braće Brkića, gdje je gorio otpad,

– od 22:30 do 23:45 sati, pored Puta za Nevesinje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 00:05 do 00:45 sati, u Ulici kralja Petra Krešimira 4., gdje je gorio automobil.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je  intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 11:10 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 20:30 do 00:10 sati, na lokalitetu Orahovice, gdje je gorjela šuma.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Dobrinja da se u njihovim prostorijama nalaze tri ručne bombe i manja količina pješadijske municije.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su preuzeli i zbrinuli pronađena eksplozivna sredstva.

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– od Policijske stanice Bosanska Krupa, da je u mjestu Perna, općina Bosanska Krupa,  pronađena granata nepoznatog kalibra. Mjesto pronalaska je propisno obilježeno od strane Policije,

– od građanina, da je u mjestu Baljevac – grad Bihać, pronađena ručna bomba.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Operativnog centra civilne zaštite općine Konjic da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo na lokalitetu Glavatičeva.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina, da je u mjestu Konjevići pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES koji su uklonili navedeno sredstvo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– u mjestu Karaula pronađen tromblon,

– u mjestu Gluha Bukovica, pronađene dvije granate.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Kanton 10

Općina Drvar. Dana 18.04.2019.godine, u 18:30 sati, u Prekrajskom jezeru uočeno je beživotno tijelo ženske osobe. Pretpostavlja se da se radi o Vinki Maksić (69) iz sela Mrđe, za kojom se intenzivno tragalo od 31.03.2019.godine, kada je posljednji put viđena. Identitet osobe biće ustanovljen nakon uviđaja i identifikacije od strane obitelji.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Danas je nastavljena potraga za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji nestanak je prijavljen 15.04.2019.godine na području opštine Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite u potragu se uključila na poziv  Republičke uprave civilne zaštite RS, koja rukovodi potragom. Jučerašnja intenzivna potraga nije dala rezultate, te se sa nastavlja do pronalaska nestale. Za razliku od prethodnog dana danas je puno bolje vrijeme, sunčano i bez padavina. Teren koji se pretražuje je jako nepristupacan, i puno je potoka i uvala koje treba pregledati. Federalna uprava civilne zaštite u potrazi učestvuje sa 17 uposlenika, dva potražna psa i bespilotnim letjelicima (dronovima). Osim navedenih u potragu je uključeno 5 policajaca Policijske stanice Srebrenica, uposlenici Opštinske službe CZ Srebrenica, članovi porodice i mještani.

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE