Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

Prema najnovijim podacima prikupljenim u okviru sistema automatskog hidrološkog monitoringa “Agencije za vodno područje rijeke Save” Sarajevo, trenutno stanje na vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federacije BiH je slijedeće:

Na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federacije BiH vodostaji su u opadanju i na svim vodomjernim stanicama mjerodavnim po Federalnom operativnom planu vodostaji su ispod kote kada počinje obavještavanje. U ovom trenutku, prema raspoloživim podacima, nigdje ne prijeti opasnosti od plavljenja površina uz vodotoke.

Na rijeci Savi na teritoriji FBiH na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac bilježi se trend stalnog opadanja vodostaja. Zbog toga je za poplavno područje Srednje Posavine dana 16.03.2016. godine, u 15:00 sati, doneseno Rješenje o prestanku redovne odbrane od poplava, a 18.03.2016. godine, u 8:00 sati, doneseno je Rješenje o prestanku redovne odbrane od poplava i na poplavnom području Odžačka Posavina.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————-  725 cm  (pripremno stanje), juče 740 cm,

–   Bosanski Šamac —————————    609 cm  (pripremno stanje), juče 623 cm, 

–   Orašje —————————————– 835 cm  (pripremno stanje), juče 850 cm.

 

Na području ostalih kantona Federacije BiH, vodostaj rijeka je u normali.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik.Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Jasenica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija.Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio krov zgrade u ul. Oslobodilaca bb u Kalesiji. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju u mjestu Ćoralići, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Jedno lice zadobilo je lakše povrede. Pričinjena je veća šteta na objektu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u naselju Poljani, te u naselju Pope požar trave i niskog rastinja.

Općina Maglaj. Profesionalna vatrogasna jedinica Maglaj imala je intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim zgradama u ulicama Aleja Ljiljana i Bosanska.

Općina Visoko. Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u stambenoj zgradi.

 

Kanton 10

Općina Glamoč. U mjestu Badanjaci gorjela trava i nisko rastinje. Požar gasili radnici preduzeća   „Komunalac“ sa cisternom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u u Čapljinskom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor-Rama. Profesionalna vatrogasna jedinica Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara u selu Gornji Krančići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica Konjic imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju Varda.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije, jednu na gašenju niskog rastinja i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Općinske službe civilne zaštite Kladanj, da je pronađena jedna ručna bomba,

– od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, da je pronađeno osam ručnih bombi,

– od strane Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, da je pronađen nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.


 

Posavski kanton

Općina Odžak. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od strane građanina informaciju o pronalasku NUS-a u dvorištu u mjestu Potočani. O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je izašao na lice mjesta i pronašao jednu kumulativnu ručnu bombu M-79 i jednu pješadijsku nagaznu minu PMA-3. Navedena sredstva su uklonjena i uništena.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je od strane građanina informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a u mjestu Rotimlja.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.03.2016 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac i Cerik, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Mobilna Banovići odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

O S T A L O

Općina Zavidovići.

Jutros od 06,00 sati, od strane radnika „Krivaja-Mobel“ Zavidovići, blokirani su svi prilazi gradu i to:

-Iz Pravca Žepča u ulici Zlatnih Ljiljana, kod ušća rijeke Gostović u Bosnu, ulaz iz pravca Žepča (R-465 Žepče) i naselja uz rijeku Gostović.

-Iz pravca Banovića i Maglaja kod ušća rijeke Krivaje u Bosnu, kod mosta na rijeci Krivaji, onemogućen je prolaz iz pravca Banovića (R-467 Olovo)   i starim putem iz Maglaja (R-465 Maglaj)

-Takođe blokirana je i ulica Ronccadele. Blokiran i prolaz vozila za Žepče putem preko Viništa.

Na mjestima blokade nalazi se oko 20 do 30 radnika i pripadnici policije.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE