Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 496 cm (pripremno stanje), jučer 496 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 303 cm (normalno stanje),  jučer 301 cm,

–   Orašje  —————————————- 538 cm (normalno stanje), jučer 543 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,21 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,1 m3/s.

Općina Doboj Istok. Uslijed intenzivnih padavina u protekla 24 sata, na području općine  Doboj – Istok, došlo je do porasta vodostaja svih vodotoka na području ove općine. U naselju Luke, MZ Klokotnica, poplavljen je jedan stambeni i jedan pomoćni objekat, a nakon intervencije nadležne službe stanje je normalizovano.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalne vatrogasne jedinice imali su intervenciju, u 16:11 sati, u ul. Konaci br. 27., Općina Ilidža, gdje je gorjela stara napuštena kuća. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca s dva vozila. Požar je lokalizovan u 16:27 sati, a likvidiran u 17:36 sati.

 

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Na području općine Žepče na magistralnom putu M-17, kod mjesta Goliješnica, jutros je došlo do slijetanja sa puta cisterne sa gorivom. U jednom dijelu cisterne nalazi se gorivo, dok je drugi prazan. Na licu mjesta su vatrogasci zajedno sa policijom i čeka se dolazak velike dizalice za izvlačenje cisterne.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski  kanton

Kvalitet zraka za dan 17.01.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Kantonalnom operativnom centru prijavljeno je postojanje eksplozivnog sredstva na području općine Sapna. Radi se o tenkovskom pancirnom zrnu. O navedenom je obaviješten Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura a za područja Tuzlanskog kantona i Bosanske Krajine, Žuto upozorenje zbog udara vjetra od 40 do 70 km/h.

 

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE