Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 496 cm (pripremno stanje), jučer 516 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 301 cm (normalno stanje),  jučer 327 cm,

–   Orašje  —————————————- 543 cm (normalno stanje), jučer 564 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,19 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,7 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Bihaća, imali su intervenciju u mjestu Izačić, gdje su ugasili požar na zapaljenom dimnjaku.

 

Tuzlanski  kanton

Općina Srebrenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu, na trgu Alije Izetbegovića.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Bare. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Novi Travnik, imali su intervenciju na gašenju požara u firmi “NIS” – MZ Rankovići. Požar je izbio u jutarnjim satima, u 03:00 sati. Intervencija trajala do 05:00 sati. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju od 09:45 do 10:25 sati, gdje je gorio dimnjak, u Željezničkoj ulici.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski  kanton

Kvalitet zraka za dan 16.01.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, a prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 16.01.2017.godine, Tim za UES FUCZ-e, izašao je na lokacije Krivaja i Majdan, gdje je bio prijavljen pronalazak eksplozivnih sredstava, te je ustanovio da su  eksplozivna sredstva nestala sa lokacija pronalaska.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Turbe, pronađena je ručna bomba.

O navedenom obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Federacije BiH, zbog udara vjetra od 40 do 60 km/h, a za područja Tuzlanskog kantona i Kantona 10., izdat je Žuti meteoalarm zbog očekivanih kišnih padavina od 20 do 40 l/m².

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 102, Han Pijesak 7. Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bjelašnica 14, Bihać 12, Trebinje 9, Bileća i Gacko 8, Stolac 5, Livno 4,  Mostar 1.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE