Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 419 uzoraka, od čega je 15 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru  Posavskog kantona od Korona virusa, testirane 9774 osobe od kojih je 4813 osoba pozitivno (4659 osoba je izliječeno, 153 osobe je preminulo), a aktivna je jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 16.06.2022.godine, testirana je jedna osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.  Zaključno sa 16.06.2022.godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 13:35 do 15:05 sati, gdje je gorjela šuma na Sretnicama,
  • od 15:15 do 17:15 sati, gdje je gorio otpadni materojal na Bišća Polju, kod motela „Malta“, te
  • od 22:10 do 22:45 sati, gdje je gorio otpadni materijal na Šehovini.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 10:30 do 10:55 sati, gdje je gorjela trava u Višićima, te
  • od 18:30 do 18:50 sati, gdje je gorjela trava u Čeljevu, na nasipu uz rijeku Neretvu.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:00 do 14:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u mjestu Orahovica.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara  od 13:00 do 15:30 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje kod sela Hutovo, (u dijelu sela došlo do prekida vodoopskrbe).

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:35 do 15:40 sati, gdje je gorjela trava u Kosnim Lukama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 10:20 do 12:15 sati, u mjestu Vojnići gdje je gorjela je šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 3.000 m² površine, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te
  • od 11:50 do 12:45 sati, na lokalitetu Plantaža gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 3.000 m² površine, požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozilom I jednim pripadnikom DVD-a.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 23:00 sati, u neposrednoj blizini tvrtke „Grafotisak“ gdje je gorio otpadni materijal. Opožarena manja površina, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu tehničku intervenciju i jedno obezbjeđenje prilikom građevinskih radova.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Na području općine je stanje prirodne nesreće (proglašeno 10.06.2022.g.) nastalo usljed poplava i klizišta uzrokovanim obilnim kišnim padavinama i u toku su aktivnosti na otklanjanju posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće. Dobrovoljna vatrogasna jedinica VD Čelić bila je angažovana na čišćenju i pranju ulica i drugim aktivnostima.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od  15:30 do 17:45 sati, na sapiranju kolnika u Fejićevoj ulici, nakon što je iscurilo gorivo iz automobila.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od 19:24 do 22:16 sati, bio je u prekidu DV 10kV Pumpna stanica Kostela. Kvar je nastao zbog nevremena, kiša, vjetar i grmljavina.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Bosanski Petrovac, Tešanj, Žepće, Novi Grad – Sarajevo, Travnik i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava i upaljači 2 kom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Proteklog dana Tim za uklanjanje neeksplodiranih sredstava (TUN tim) Federalne uprave civilne zaštite izvršio je izviđanje na dvije prijavljene lokacije na području Miljanovaca. Sa jedne lokacije je izvršeno uklanjanje i uništavanje prijavljenog NUS-a, dok se druga lokacija nalazi u sumjivoj površini van područja općine Tešanj.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

Zapadnohercegovački kanton

Općina Čitluk. Hercegovačka gorska služba spašavanja Čitluk dobila je jučer u popodnevnim satima dojavu o nestanku hrvatskog državljanina D.D.(1962) na brdu Gradina u blizini Međugorja.

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj je angažirano 36 spašavatelja iz HGSS Čitluk, HGSS Čapljina, GSS Ljubuški (pet pripadnika), GSS Grude (šest pripadnika), GSS Široki Brijeg (sedam pripadnika) i HGSS Posušje (četiri pripadnika) te (tri) mještana.

Pet sati nakon zadnjeg viđenja, nestala osoba pronađena je oko 20:00 sati iscrpljena i dehidrirana.

 

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR