Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 489 uzoraka, od čega su 22 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru  Posavskog kantona od Korona virusa, testirane 9774 osobe od kojih je 4813 osoba pozitivno (4659 osoba je izliječeno, 153 osobe je preminulo), a aktivna je jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 15.06.2022.godine, testirano je devet osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.  Zaključno sa 15.06.2022.godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 19:00 do 21:00 sati, u Sovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u Ul. Safet beg Bašagić, gde je intervenisala prilikom curenja plina iz automobila džip TOYOTA  u smislu obezbjeđenja vozila vatrogasnim aparatima do dolaska vlasnika auta i mehaničara.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Novi Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u ul. Ivana Meštrovića, gdje je gorio dimnjak stambenog objekta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervenciju na gašenju kontejnera za otpad.

 

Tehničke intervencije

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Proteklog dana nastavljene su aktivnosti na provođenju mjera otklanjanja posljedica od prirodne nesreće poplava. Provođene su aktivnosti na sanaciji putne infrastrukture, čišćenju korita, putnih kanala i propusta. Osim navedenih nastavljene su terenske aktivnosti stručnih komisija za utvrđivanje šteta. Ukupno je zaprimljeno 11 prijava o nastanku klizišta.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općine Ilijaš i gradova Mostar, Goražde i Zenica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava i 26 kom streljiva.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR