Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Jutros je došlo do manjeg šumskog požara u Ljeskovici. Vatrogasna jedinica Žepče je ugasila požar oko 10:00 sati. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Doljanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Sinoć u 22:30 sati u mjestu Vitina došlo je do požara u kom je gorjelo potkrovlje obiteljske kuće. Požar je ugašen oko 02:00 sati. Na kući je pričinjena velika materijalna šteta.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je jednu intervenciju u naselju Dolac na Lašvi. Gorjela je suha trava u krugu carinskog terminala. Požar je ugašen.

 

 

TROVANJE LJUDI HRANOM ILI VODOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic.Prema informaciji iz Operativnog centra civilne zaštite Konjic od jučer se u Opću bolnicu Konjic javio veći broj pacijenata, kako mlađih tako i starijih, sa bolovima u stomaku, povraćanjem i proljevom. Budući da za analizu vode treba više vremena, u Općoj bolnici Konjic ne mogu sa sigurnošću reći da je to uzrok problema. Problem kažu može biti sezonska viroza, trovanje hranom, vodom, voćem i povrćem.

 

 

JAK VJETAR

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju na uklanjanju drveta sa parking prostora u naselju Ozimice II.

 

Kanton Sarajevo

Od jutranjih sati pripadnici Službe za sječu i uklanjanje oštećenih stabala sa zelenih površina i saobraćajnica KJKP “Park” d.o.o. Sarajevo, su na terenu (Vilosonovo šetalište, KAMPUS, Kranjčevićeva, Koševsko brdo i druge lokacije) i uklanjaju polomljena stabla i grane sa javnih površina.

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo  imala je tri intervencije na uklanjanju iščupanih stabala uzrokovano jakim vjetrom na lokalitetima Azići, Bojnička i Vilsonovo šetalište.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na području grada Zenice, usljed jakog vjetra protekle noći, došlo je do pucanja suhih grana, koje  padaju na putne komunikacije, pa se preporučuje izrazito oprezna vožnja. Profesionalna vatrogasna jedinica grada  Zenice intervenisala je na skidanju dijelova fasade u ulici Armije BiH kod broja 2, koji su se  usljed jakog vjetra odlomili i prijetili  svojim padom na prolaznike.

 

Općina Zavidovići. Usljed jakog vjetra  tokom noći na području općine Zavidovići došlo je do pada stabla na lokalnu  putnu komunikaciju u naselju Hajdarovići kojeg su uklonili zavidovički vatrogasci.

 

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog olujnog vjetra koji je zahvatio USK bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napona su još uvijek dio 10 kV dalekovoda Hajrat u općini Velika Kladuša i 10 kV dalekovoda Jelašinovac u općini Sanski Most.

 

 

 

NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. U općini Velika Kladuša prijavljen je pronalazak  protivpješadijske mine u naselju Čaglica. Mjesto pronalaska NUS-a je obilježeno od strane Službe civilne zaštite Velika Kladuša.

U istoj općini u ul. Poljanak prijavljen je pronalazak RB M75. Pripadnici MUP-a USK-a izašli su na lice mjesta i propisno obilježili  mjesto pronalaska NUS-a.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a:  iz Općinske službe civilne zaštite Lukavac prijavljen je pronalazak ručne bombe i iz Općinske službe civilne zaštite Živince prijavljen pronalazak ručne bombe.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

-od strane Službe civilne zaštite Hadžići, da se u naselju Selimovići, nalazi nepoznat NUS,

-od strane MUP-a Kantona Sarajevo, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Zaprimljene su dvije prijave o pronalasku nepoznatog NUS-a na lokalitetimaŠpilja – Rovna i Donja Rovna. Prijave su proslijeđene „A“ timu Busovača i Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Travnik. Zaprimljene je prijava o pronalasku nepoznatog NUS-a na lokalitetuHan Bila-Zagrađe.

Prijava je proslijeđena „A“ timu Busovača i Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE