Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1 370 uzoraka, od čega su 42 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9722 osobe, od kojih je 4796 pozitivno (4632 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivno je 11 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 10 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba. Pozitivno je 30 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 16.05.2022. godine, uzorkovan je materijala kod 21 osobe i prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 16.05.2022. godine na području BPK jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3957 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 16.05.2022.god. na COVID-19 uzorkovan je materijal kod 15 osoba, i prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala intervenciju na gašenju starih automobilskih guma, u naselju Besin. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik je imala intervenciju na gašenju požara u tržnom centru „Belamionix“, u Srebreniku. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada zenice imala je tri intervencije i to:  tehničku intervenciju na uklanjanju saobraćajnog znaka ul. Jevrejska, na  gašenja požara otpadnog materijala, u naselju Crkvice te na gašenju požara deponije smeća, u naselju Crnile.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila, u naselju Porječani, a na vozilu je nastala materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od od 22:45 do 23:00 sati u naselju Zalik, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od od 15:05 do 16:20 sati u Dobrom Selu, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju poslovnog prostora, jednu na gašenju devastiranog objekta, jedno obezbjeđenje sportskog događaja i jednu tehničku intervenciju.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. DVD Stolac i Komunalno Stolac nastavljaju sa aktivnostima uklanjanja otpale žbuke, crijepa i dimnjaka. Do sada je 511 osoba prijavilo materijalnu štetu. Povjerenstvo za procjenu nastale štete sa četiri tima nastavlja sa radom.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 14:20 do 14:40 sati na otvaranju vrata stana, na Starom Veležovom.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivane grmljavine.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mrkonjić Grad 3; Sanski Most 2; Bosanski Novi, Gacko, Livno, Tuzla 1.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR