Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.04.2016. godine, do 10:00 sati

POTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Po podacima Euro-Mediteranskog seizmološkog zavoda, jutros u 04:53 sati, zabilježen je potres magnitude 3,4 stepena po Richteru, sa epicentrom 7 km istočno od Stoca i  procjenjenim intenzitetom u epicentru od 5 stepeni Merkalijeve skale. Nema informacija o eventualnim štetama.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Interventna vatrogasna  jedinica Rudnika mrkog uglja Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju G. Dubrave, gdje je došlo do požara na privatnom stambenom objektu u kom je vlasnik kuće smrtno stradao. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Johovica na zapaljenoj šumi i njivi. Požar su ugasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Maglaj imala je intervenciju u mjestu Zekići, gdje je došlo do šumskog požara, niskog rastinja i suhe trave. Obzirom da se na tom lokalitetu nalazi minsko polje, vatrogasci nisu mogli intervenisati. Pripreman je okolni teren kako bi se spriječilo širenje požara, pravljen je tzv. „Vatrobran“. U toku noći je uspostavljena dežura od strane uposlenika Šumske uprave Maglaj. Požar je još uvijek aktivan.

Općina Zavidovići. Profesionalna vatrogasna  jedinica Zavidovići imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na manjoj površini u mjestu Bajvati. Požar ugašen.

 

Pored navedenih požara, Vatrogasne jedinice na području Federacije BiH imale su preko 20 intervencija na gašenju manjih požara trave i niskog rastinja, otpada i automobila.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je u mjestu Krivaja, na poljoprivrednom zemljištu u blizini kuće, pronađena ručna bomba.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

           

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE