Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 15.05.2022. godine.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9722 osobe, od kojih je 4795 pozitivno (4630 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 12 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirana je 31 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 43 osoba. Pozitivne su 32 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 15.05.2022. godine, nije bilo uzorkovanja materijala.

Zaključno sa 15.05.2022. godine na području BPK jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3957 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići ugasila je požar  koji je zahvatio divlju deponiju otpada, u MZ Podgorje, naselje Svići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju otpadnog materijala u ul. Alije Izetbegovića.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Medakovo, gdje je gorjela paleta sa drvima.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:00 do 11:40 sati, na Šehovini, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 17:40 sati, u naselju Donje Paprasko, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo općine Bugojno imalo je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Jaklić, gdje je gorio otpad u kontejneru, te
  • u naselju Donja kula, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. DVD Stolac i Komunalno Stolac nastavljaju sa aktivnostima uklanjanja otpale žbuke, crijepa i dimnjaka. Do sada je 509 osoba prijavilo materijalnu štetu. Povjerenstvo za procjenu nastale štete sa četiri tima nastavlja sa radom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije, i to: asistencija pri saobraćajnom udesu te obezbjeđenje sportskog događaja.

 

 

O S T A L O 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja zapadne i centralne Bosne zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR