Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 226 uzoraka, od čega je 20 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrovani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 14.11.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 13 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna osoba na COVID-19. Zaključno sa 14.11.2022.godine, na području BPK  Goražde jedna je   aktivno  zaražena osoba na COVID-19.  Oporavljeno je ukupno 4335 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 11478 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 testirano je osam osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:05 do 12:25 sati u Gabela polju, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imalo je intervenciju na gašenju požara u ul. Kraljice Mira, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Dobrovoljna vatrogasna društvo Vitez i Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Rijeka, gdje je gorio automobil i garaža. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 119. muslimanske brigade, gdje je gorio kontejner za otpad.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Borić, gdje su gorjela dva automobila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju putničkog automobila na lokalitetu Ravne. Automobil je ugašen a na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća je oko 06:30 sati, uz pomoć policije, izvukla iz rijeke Une čovjeka koji se bacio sa mosta. Prilikom izvlačenja isti je davao znakove života.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Banovići, Hadžići, Travnik i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su sedam eksplozivnih sredstava i 180 komada municije.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovine zbog očekivane kiše. Očekivana količina padavina između 15 i 30, lokalno na sjeverozapadu regije do 50 l/m2.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR