Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju  na gašenju požara u vremenu od 23:06 do 02:42 sati, u mjestu Gornji Srbljani, gdje je gorjela porodična kuća. Požar je gasilo pet vatrogasaca s tri vozila. Pričinjena je veća šteta na krovnoj konstrukciji i potkrovlju.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:30 do 17:10 sati, u Sjevernom logoru, gdje je  gorjeo napušteni objekat,

– od 17:30 do 17:50 sati, u naselju Čekrk, gdje je gorjelo rastinje,

– od 22:50 do 23:45 sati, u naselju Ilići, gdje je  gorjelo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:55 do 18:30 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:20 do 19:20 sati, na divljem odlagalištu otpada, u Studenim Vrilima. Gorjela je veća količina odbačenih automobilskih guma. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u 13:10 sati, u  mjestu Moluhe, gdje je gorjeo pomoćni objekat. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bare, gdje je usljed zapaljenja dimnjaka, izbio požar u stanu. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 14.10.2018 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna. Kvalitet zraka za dan 14.10.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton                                   

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje vrši dostavu pitke vode jednom tjedno u naselje Ahmići, a dva puta u naselje Bukve, dok DVD-e Vitez, dostavlja dva puta tjedno u Putkoviće.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje, za Unsko-sanski kanton, zbog pojave magle u kotlinama, u jutarnjim satima.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE