Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 20:20 do 21:10 sati, u Salakovcu, gdje je gorila trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

  • od 09:20 do 09:50 sati, u Veledarovoj mahali, gdje je gorio biljni otpad,
  • od 11:20 do 12:50 sati, u Trebižatu, gdje je gorila trava i rastinje,
  • od 11:20 do 12:20 sati, u Grabovinama, na poligonu, je gorilo rastinje,
  • od 12:00 do 14:00 sati, u Trebižatu, gdje je gorila trava i rastinje, te
  • od 13:10 do 15:00 sati, u Čeljevu, gdje je gorila trava i biljni otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja, na lokalitetu Šićkog Broda.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara, pomoćnog objekta u naselju Suha.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara: jednu intervenciju u objektu kladionica “BH Play” u ul.Jalimanov put br.8, brzom intervencijom požar je ugašen, na objektu je nastala manja materijalna šteta, te intervenciju u željezari „Mitall“ u pogunu Blominga, gdje su gorile daske oko dizalice, požar je ugašen, isti nije zahvatio dizalicu. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje.  Vatrogasna jedinica općine Posušje,  imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u vremenu od 19:10 do 19:40 sati, kod sjeverne obilaznice. Izgorjela je manja površina suhe trave.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju elektro-instalacije (razvodne table) u privatnoj kući.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 14.09.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalititetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna Kalesija nije mogao ocijeniti.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA                                                               

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje vrši dostavu pitke vode jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku neeksplodiranog eksplozivnog sredstva od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, radi se o ručnoj bombi, 1 kom.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, na području općine Kalesija.

Takođe, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je  informaciju o pronalasku neeksplodiranog eksplozivnog sredstva od strane Općinske službe civilne zaštite Ilidža, radi se o minobacačkoj mini.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano ubojno sredstvo preuzeli isti dan.

                         

 O S T A L O

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo te Kantona 10, gdje se očekuje grmljavina.

                                       

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE