Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.317 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentiran 41 smrtni slučaj.

– Ukupno aktivnih 296 osoba.

– Ukupno izliječenih 980 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

 

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Informacija iz JU “Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde”, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom, na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19. U posljednjih 96 sati testirano je 47 osoba.

Analizirani uzorci za 47 osoba su negativni na COVID-19.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most osam lica pozitivna su na korona virus, dok su 64 osobe testirane, a za koje nisu pristigli rezultati testa.

 

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se osam pacijenata. Pozitivnih na korona virus je pet pacijenata, a za tri pacijenta se čekaju rezultati testa.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara noćas od 01.30 sati, gdje je gorjelo motorno vozilo, u naselju Čanići. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 17:00 sati, gdje je gorio otpad kod mosta Begića i Begovića (M-17 Mostar-Jablanica).

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvanaest intervencija manjeg inteziteta.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju MinistarstVa za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 14.06.2020. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za danas, za cijelo područje Bosne i Hercegovine, zbog očekivane grmljavine.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Zvornik 31; Bijeljina 23; Tuzla 12; Rudo 6; Foča, Srebrenica 2; Mostar, Neum 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE