Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.345 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentiran 44 smrtni slučaj.

– Ukupno aktivnih 320 osoba.

– Ukupno izliječenih 981 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde: Trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene.

Dana 15.06.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 3 osobe. Prema informacijama koje smo dobili rezultati se očekuju tokom dana.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most osam lica pozitivni su na korona virus, jedan slučaj je sa smrtnim ishodom, 64 testirana lica svi su negativni i za 9 novih testiranih lica nemamo rezultate testa.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se osam pacijenata. Pozitivnih na korona virus je pet pacijenata, a za tri pacijenta jutros su poslani brisovi.

 

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Usljed enormnih količina padavina u posljepodnevnim satima na području grada Gradačca došlo je do izlijevanja bujičinih potoka u naseljima Rakija, Kukuruzi, Mujkanovići, Donja Međiđa, Donja Zelinja. Informacije o štetama očekujemo naknadno, nakon obilaska terena i sagledavanja situacije.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na otpadu sekundarnih sirovina „Cibos B“. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u krugu poduzeća „Špedicija“, gdje je gorjelo smeće na divljoj deponiji. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju na gašenju požara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Ilidža, Busovača, Odžak i grada Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i 300 komada pješačkog streljiva.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žutu  meteoalarm za područje Hercegovinu i istočne Bosne zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE