Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 20:05 do 20:40 sati, u Strugama, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara, na pomoćnom objektu – sušara u naselju Bjelave, požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, u vremenu od 11.50 do 12.30 sati, po dojavi o paljenu suhe trave i drvenog otpada, od strane mještana osiguravali su požarište, nije bilo potrebe za intervencijom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju u mjestu Lokvine, zaseok Škriljevo, intervencija na gašenju požara na stambenom objektu, požar je ugašen.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građanina, da se na dionici puta Stolac – Neum, nalazi nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanki kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o postojanju eksplozivnih sredstava i to:

  • općina Gornji Vakuf-Uskoplje, na lokalitetu Bistrica, radi se o mini, te na lokalitetu Bistrička rika, radi se o ručnoj bombi,
  • općina Fojnica, na lokalitetu Voljevac, radi se o tromblonu, te
  • općina Busovača, na lokalitetima Trenički potok i Gradac, radi se o nepoznatim eksplozivnim sredstvima.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Sapna, te su nastavili  proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava, od strane obezbijeđenja Aerodroma Sarajevo, da je u blizini Aerodroma, pronađena jedna PP mina ( pašteta).

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeno eksplozivno sredstvo uklonuti u toku današnjeg dana.

 

O S T A L O

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

MUP HNK-a (Ministarstvo unutrašnjih poslova)

U 08:40 sati, NN osoba prijavila da je u mjestu Potoci – Dabićevina, G.S./1987/ iz Mostara, skočila u čatrnju zajedno sa svojom malodobnom kćerkom G.T./2018/.

G.S. od strane rodbine je spašena, dok malodobna G.T. nije. Uviđaj obavili dežurni Kantonalni Tužilac  i Sektor kriminalističke policije MUP-a HNK-a.

 

Zeničko-dobojski kanton

Dana 14.06.2018.godine, u 18,35 sati, na Staničnom trgu, grad Zenica, na kolosjeku željeznica F BiH došlo je do nesretnog slučaja gdje se K.D. iz Zenice popeo na teretni vagon, kojom prilikom je došlo do zatvaranja strujnog kola, te je Kitovnica Denis zadobio teške tjelesne povrede, životno ugrožavajuće koje su konstatovane u KB Zenica. Uviđaj izvršen od strane službenika OKP PU I Zenica, zajedno sa tužiocem.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Zeleni meteoalarm za područje F BiH, što ne zahtjeva posebno upozorenje.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE