Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 14.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 945 uzoraka, od kojih je 68 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.425 osoba, od kojih je 1.751 osoba pozitivna  (1.587 osoba su izliječene, dok je 101 osoba umrla), a aktivne su 63 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovane su 3 novozaražene osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 117 osoba. U samoizolaciji se nalaze 142 osobe.

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju u Bogumilskoj ulici, gdje su gasili manji požar u napuštenom objektu.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 04:25 do 05:30 sati, u mjestu Ostrožac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 23:45 do 00:20 sati, u mjestu Pudin Han, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet intervencija na gašenju kontejnera sa otpadom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  19:15 do 22:30 sati, na Vrdima, gdje je gorio otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 14:35 sati, u Starom gradu, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Varda, gdje je gorio dimnjak,te
  • u mjestu Poljice, gdje su gorjele gume.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Seoča, gdje je gorio otpad u kontejneru.

  

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton Sarajevo

Jučer, 14.05.2021. godine, u jutarnjim satima, nastavljena je potraga za osobom nestalom u kanjonu rijeke Rakitnice. U potragu za nestalim uključeno je devet spasilačkih timova koji su pretraživali kanjon iz više pravaca. Tijelo unesrećenog locirano je u koritu rijeke oko 11:00 sati. Nakon što je ustanovljeno da unesrećeni ne daje znakove života o svemu je obaviještena nadležna policijska stanica i dežurni tužilac te se pristupilo izvlačenju tijela. Kroz izuzetno nepristupačnan teren akcija izvlačenja tijela  okončana je oko 18:05 sati.

 

 

 

                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR