Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 13.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.036 uzoraka, od kojih je 75 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.400 osoba, od kojih je 1.748 osoba pozitivno  (1.574 osobe su izliječene, dok je 99 osoba umrlo), a aktivno je 75 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovane su 3 novozaražene osobe sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 144 osoba. U samoizolaciji se nalazi 178 osoba.

 

Kanton 10

Dana, 13.05.2021.godine, na području Kantona na COVID-19 testirane su 52 osobe, od kojih je 12 pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u podrumskim prostorijama privatnog stambenog objekta u naselju Bistarac, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije, i to: jednu na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog otpada u devastiranom objektu i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 13.5.2021. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Živinice, dok je na lokalitetu Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (UES)

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH, dana, 12.05.2021.godine, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 11 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, je dana, 13.05.2021. godine, u 09:25 sati, primio informaciju od Policijske stanice Novo Sarajevo da je na lokaciji sela Sinanovići prema kanjonu rijeke Rakitnice nestala jedna muška osoba, rođena 1983. godine.

Angažovana je Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čija su dva potražna tima odmah izašla na teren i započeli potragu za nestalim licem. Pripadnici navedene Službe povukli su sa terena u 20:10 sata, obzirom da nestala osoba nije pronađena.

Dana, 14.05.2021.godine, u ranim jutarnjim satima nastavljena je opsežna potraga za nestalim licem na cijelom dijelu kanjona Rakitnice. Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo je na potrazi angažovala šest timova. Također, u potrazi učestvuju i dva tima Gorske službe za spašavanje stanice Konjic.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR