Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.04.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 634 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 25 smrtna slučaja.

– Ukupno aktivnih 554 osoba.

– Ukupno izliječenih 55 osoba.

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Izvještaj o stanju na otvorenim graničnim prelazima u Federaciji BiH za period 14.04.2020. (17:00 sati) – 15.04.2020. godine (09:00 sati)

 

 1. Granični prelaz Velika Kladuša

Tokom noći nije bilo dolazaka na granični prelaz. Jedna osoba od ranije u šatorskom smještaju do završetka procedure o upućivanju u karantin.                                                                            

 1. Granični prelaz Granični prelaz Izačić, Bihać

Trenutno 9 osoba u šatorskom smještaju na graničnom prelazu.

 1. Granični prelaz Orašje

Tri osobe smještene u šator do izdavanja rješenja o karantinu.

 1. Granični prelaz Domaljevac Šamac

Na granični prelaz tokom noći nije evidentiran dolazak novih lica, u štaorskom smještaju trenutno nema niko.

 1. Granični prelaz Kamensko, Livno

Tri osobe smještene u šator do izdavanja rješenja o karantinu.

 1. Granični prelaz Bosansko Grahovo – Strmica

Nije evidentiran dolazak osoba na granični prelaz.

 1. Granični prelaz Bijača, Ljubuški

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

 1. Granični prelaz Doljani, Čapljina

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

 1. Granični prelaz Osoje, Posušje

Dvije osobe smještene u šator, do izdavanja rješenja o karantinu.

 1. Granični prelaz Gorica, Grude

Nije evidentiran dolazak osoba na granični prelaz.

 1. Granični prelaz Neum I i II

Nije evidentiran dolazak osoba na granični prelaz. Jedna osoba čeka policijsku pratnju radi upućivanja u karantin na području Kantona Sarajevo.

 1. Granični prelaz Ivanica, Ravno

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

 1. Granični prelaz Čepikuće, Ravno

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

 

NAPOMENA: Na svim otvorenim graničnim prelazima u Federaciji BiH osigurano dežurstvo pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, u svrhu povedbe naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je u toku jučerašnjeg dana nastavio sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera na smanjenju opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

 

Od JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dobili smo slijedeće podatke vezane za koronavirus:

Izvještaj za dan 14.04.2020. godine

Broj testiranih u toku 24 h Pozitivnih
tokom 14.04.
Broj hospitaliziranih (ukupno): Aktivnih Rješenja o kućnoj izolaciji na osnovu epidemiološkog izvještaja o COVID + i Kantonalnog Ministarstva zdravstva
182 10

(1 retestirano)

Ukupno 21
na respiratoru 2
50
Broj potpuno oporavljenih u protekla 24 h Broj smrtnih ishoda u 24h    
3 0    

 

Kumulativ 30.01.-14.04.2020.godine

Testirano ukupno Pozitivnih ukupno Izliječenih: Smrtnih

ishoda u KS

1515 84 (7 retestirano) 8 4
Broj pozitivnih beba Broj pozitivnih trudnica    
2 (kućna izolacija) 1 (4 mjesec trudnoće)    

 

Prema izvještaju dobijenim od JU „Studentski centar“ Sarajevo u objektu Studentskog doma „Bjalave“,  ukupno je smješteno  120 osoba i to:

 • 63 osoba iz Švedske (koje su došle 05.04.2020. godine, a izolacija im ističe 03.05.2020. godine);
 • tri osobe iz Francuske (koje su došle 06.04.2020. godine, a izolacija im ističe 04.05.2020. godine);
 • 21 osoba iz Velike Britanije (koje su došle 09.04.2020. godine, a izolacija im ističe 07.05.2020. godine);
 • sedam osoba sa GP Izačić (koje su došle 09.04.2020. godine, a izolacija im ističe 07.05.2020. godine);
 • jedna osoba iz Srbije (koja je došla 10.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 08.05.2020. godine);
 • četiri osobe sa GP Orašje (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • četiri osobe sa GP Gradiška (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • pet osoba koje su uz pratnju policije pojedinačno dovedene (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Orašje (koje su došle 12.04.2020. godine, a izolacija im ističe 10.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Izačić (koje su došle 12.04.2020. godine, a izolacija im ističe 10.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Gradiška (koja je došla 13.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 11.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Bosanski Brod (koja je došla 13.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 11.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Orašje (koje su došle 14.04.2020. godine, a izolacija im ističe 12.05.2020. godine);
 • četiri osobe koje su smještene u prinudnu izolaciju jer nisu poštovale rješenje nadležnog organa o kućnoj izolaciji.

 

U toku jučerašnjeg dana Federalno ministarstvo zdravstva je donijelo Rješenje kojim se prekida mjera karantina za 18 osoba koje su došle iz Italije 27.03.2020. godine, tako da su one napustili karantin u Studentskom domu „Bjelave“.

 

Jučer oko 15:00 sati jedna osoba koja je bila smještena u prinudnu izolaciju je zbog zdravstvenih problema odvezena kolima hitne pomoći iz Studentskog doma „Bjelave“.

 

Za sve navedene osobe osigurani su svi neophodni sanitarni, zdravstveni i drugi uslovi za boravak u prostorijama Studentskog doma „Bjelave“.

 

Služba za veterinarske poslove je u skladu sa Dinamičkim planom provođenja zdravstveno-sanitarnih mjera na području Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo. dok su uposlenici KJKP Rad u skladu sa Vanrednim operativnim planom pranja i dezinfekcije javno-prometnih površina bili angažovani na pranju i dezinfekciji ulica na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Ilijaš.

 

U toku jučerašnjeg dana u skladu sa naredbom Štaba, volonteri općinskih organizacija Crvenog križa su dostavili lijekove na adrese 22 osobe, koje su  starije od 65 godina  i koje nemaju bližnjeg srodnika da se brinu o njima.

 

Općinski štab civilne zaštite Ilidža. Služba zaštite i spašavanja za čistoću i asanaciju terena je bila angažovana na dezinfekciji i pranju ulica i javnih površina na području MZ Stup I. U toku jučerašnjeg dana izvršena je  podjela paketa sa prehrambenim artiklima za socijalno ugrožene porodice.

Općinski štab civilne zaštite Hadžići. Po nalogu Općinskog štaba civilne zaštite Služba za vodosnabdijevanje i asanaciju terena je bila angažovana na dezinfekciji ulica i vanrednoj dezinfekciji prostora u Zavodu za zaštitu djece i omladine u Pazariću, te  na dostavi pitke vode sa cisternama u rezervoar u kampa Ušivak gdje su smješteni migranti, dok je GSS imala intervenciju na dostavi hrane osobi koja je starija od 65 godina i koja nema bližnjeg srodnika da se brine o njoj.

Općinski štab civilne zaštite Vogošća. Aktivisti Crvenog križa Vogošća su dostavili tople obroke na adrese korisnika javne kuhinje Crvenog križa, te izvršili kupovinu namirnica i njihovu dostavu za tri porodice.

Od ostalih općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obavješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere.

Općina Kakanj. U protekla 24 sata  evidentirana su 5 slučaja nepoštivanja mjere policijskog sata koji su sankcionisani. Tri lica su pozitivna na korona virus. Iz izolacije je ukupno izašlo 706 osoba. Nema novih registrovanih slučajeva korona virusa.

Općina Maglaj. U  izolaciji  95 osoba, timovi za kontrolu  vrše  obilazak istih,  1 lice prekršilo  zabranu kretanja posle 20 h. Trenutno 13 zaraženih na CORONA virus, urađeno 5 novih testiranja ( svi negativni ).

Općina Vareš. Provode se mjere zaštite od koronavirusa. Vrši se dezinfekcija javnih površina i  javnih objekata. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u stanju potrebe.

Općina Olovo. U kućnoj izolaciji nalazi se 65 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slučajeva zaraženih. Protiv jednog lica pokrenut prekršajni nalog zbog kršenja mjere zabrane kretanja. Nema slučajeva nepoštivanja ostalih naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova. Instalirana 2 tunela za dezinfekciju. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima.

Općina Visoko. Higijensko-epidemiološkoj službi se prijavilo sedam profesionalnih vozača međunarodnog transporta. Na dan 15.04.2020.godine sa mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom završava sedam osoba, pa je ukupan broj osoba koje su do sada završile sa nadzorom 551 na području grada Visoko. Trenutno se pod nadzorom u glavnoj tabeli nalazi ukupno 75 osoba.

Općina Tešanj. Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 170 osobe, period samoizolacije je završio za 27 osoba. Novih u samoizolaciji je 14. U protekla dva dana na analizu poslano 29 sumnjivih uzoraka i svi su bili negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu poslano je ukupno 78 uzoraka, iz Doma zdravlja i Opće bolnice Tešanj, a pozitivnih nalaza je bilo 4.

Trenutno je sa područja općine Tešanj 1 oboljeli od COVID-19, a 2 pacijenta su izliječena.

Općinski štab civilne zaštite je donio naredbu kojom se usklađuje rad  trgovina osnovnim prehrambenim artiklima i super marketima, kao i ostalim trgovinama u veleprodaji i maloprodaji kojima je dozvoljen rad, sa vremenom zabrane kretanja građana na području Federacije BiH.

I proteklog dana je nastavljena kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, kao i poštivanje naredbe o kretanju osoba  mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama. Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji.

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite od 27.03.2020. godine sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, do daljnjeg su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Županije Posavske  od Korona virusa (COVID-19) testirano je 23 osobe od kojih su 3 pozitivne (1 osoba izliječena i 2 aktivan slučaj).

Osobe stavljene u samoizolaciju: 561

IZAŠLO iz samoizolacije: 483 osoba

NALAZI se u samoizolaciji: 78 osoba

 

Tuzlanski kanton

Prema informacijama dobijenim iz Zavoda za javno zdravstvo TK na području Tuzlanskog kantona, 14.04.2020.god. u 10:00 sati u izolaciji se nalazilo 1689 osoba. Broj osoba zaraženih Covid-19 je 77.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije bilo  novih slučaja zaraze koronavirusom. Do sada je ukupan broj zaraženih 63.

 

  Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 48 11 4 0 63
Umrlih 3 1 0 0 3

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, do danas se pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi 790 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja korone virusa: postupa se po Naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ-e.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od  JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Dana 14.04.2020. godine, testirano je 56 osoba na korona virus, od čega je jedno lice pozitivno na COVID-19. Ukupan broj pozitivnih na COVID-19 je 11.

Trenutan broj osoba  koje se nalaze u samoizolaciji  zaključno sa 14.04.2020.godine je 103.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima  Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Općina Bužim                      – 128 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Grad Cazin                           – 233 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije,

–  za 54 lica danas ističe mjera samoizolacije,

– 24 lica je pozitivno na korona virus.

– do sada su bila 2 smrtna slučaja.

 Općina Sanski Most            – trenutno u samoizolaciji se nalazi 36 lica

– 257 lica koji su juče izašli iz samoizolacije

Nema lica koja su pozitivna na korona virus

Na infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, trenutno je smješteno 10 pacijenata 9 je pozitivno na korona virus, a za jednog pacijenta se čeka rezultat testa.

 

Kanton 10

Uprava civilne zaštite Kantona 10 putem općinskih i gradskih službi civilne zaštite je dostavila domovima zdravlja zaštitna odijela, zaštitne rukavice i zaštitne naočale.

 

Županijska bolnica dr. fra Mihovil Sučić, Livno :

-broj hospitaliziranih pacijenata – 1

-broj uzetih brisova i poslanih na analizu –  1

 

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo HBŽ:

-2 redovna prijava za kućnu izolaciju

-14 novih brisova poslano u SBK Mostar

-25 osoba ukupno je zaraženo korona virusom, od toga jedna preminula.

 

Izvješće UPRAVE POLICIJE o poduzetim mjerama i radnjama za dan 14/15.04.2020 godine  u vremenu od 08,00-08,00 sati

 

    PP Livno PP TG PP Drvar PP Glamoč PP Kupres PP Grahovo Ukupno
1 Broj pruženih asistencija Inspekcijskim službama 1 0 0 1 0 1 3
2 Broj prijava građana sa osobe koje se ne pridržavaju odredbi izolacije 0 0 0 0 0 0 0
3 Broj telefonskih provjera i usmenih upozorenja za osobe u izolaciji 0 0 4 2 0 0 6
4 Broj terenskih provjera i upozorenja za osobe kojima je određena izolacija 17 23 3 15 8 0 66
5 Broj sačinjenih službenih zabilješki o postupanju policijskih službenika 2 6 1 1 0 1 11
6 Broj prekršajnih naloga za prekršitelje 4 0 0 0 3 0 7
7 Br. osoba kojima su izrečene kazne usljed ne poštivanja naredbe zabrane kretanja tzv policijski sat 4 0 0 0 0 0 4
8 Broj osoba kontroliranih za vrijeme policijskog sata 2 0 0 0 0 0 2
9 Broj podnesenih prijava prekršiteljima policijskog sata 0 0 0 0 1 0 1
10 Broj osoba koje krše mjeru o zabrani kretanja osoba do 18 i preko 65 g 0 0 0 0 0 0 0
11 Broj osoba koje nisu zatečene prilikom kontrole 1 0 0 0 0 0 1

 

Općina Kupres. Volonteri Crvenog križa općine Kupres podijelili su pakete hrane i higijenskih potrepština za 7 korisnika u selima Kukavice, Otinovcima, Goravcima te 3 u okolici grada. Poslato je 30 komada maski u selo Malovan i 30 komada u selo Blagaj.

 

Općina Glamoč. Djelatnici CZ u suradnji sa FUCZ izvršili dezinfekciju javnih površina u općini Glamoču. Sanitarni inspektor je  obišao naselje Šumnjake, nije utvrđeno da su kršile zabranu kretanja. U  samoizolaciji je 14 osoba.

Izdano 8 potvrda o dozvoli kretanja starijima od 65 godina zbog podizanja mirovina iz RS koje su prispjele tek u petak.

Kontaktirana Ministrica Zdravstva… HBŽ da se iznađe način da se produži rok za podizanje mirovina iz RS do petka 17.04.'20 u vremenu od 8 do 12 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni štab civilne zaštite na dvije  izvanredne  telefonske  sjednice održane dana 14.04.2020.godine donio je tri nove naredbe:

1.1.Traži se od SKB Mostar da dnevna izvješća o stanju u „COVID Bolnici“ dostavljaju Županijskom stožeru civilne zaštite HNŽ/K u vremenu od 11:00  do 11:30 sati.

1.2.Traži se od SKB Mostar da po nastupanju smrti osoba oboljelih od COVID19 u „COVID Bolnici“, a nakon isteka vremena potrebnog za opservaciju o toj činjenici, izvijeste Županijski stožer civilne zaštite HNŽ/K uz navođenje podataka o starosnoj dobi i mjestu prebivališta preminulih osoba

2.1.Traži se od svih Domova Zdravlja na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona da pristupe obveznom  testiranju na COVID19  zaposlenog osoblja, koji rade u Domovima za stare osobe i Domovima za nezbrinutu djecu koji su na prostoru HNŽ/K.

2.2. Rezultate testiranja dostaviti općinskim/gradskim Stožerima Civilne zaštite, a isti su dužni te podatke dostaviti Županijskom stožeru civilne zaštite HNŽ/K

 1. Zapovijeda se Upravi za civilnu zaštitu HNŽ da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu- zaštitne maske Županijskom stožeru civilne zaštite HNŽ/K koju će isti raspodijeliti općinskim/gradskim stožerima CZ: Ravno, Neum, Jablanica,  Prozor-Rama,  Stolac,  Čapljina,  Čitluk i  Konjic.

 

Operativni centar CZV HNK. U posljednja 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva  HNŽ zaprimljena je jedna prijava građana u vezi sa korona virusom (COVID-19),  a odnosila se na  okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu i ne pridržavanja propisanog rastojanja.

 

Jablanica. Dana 14.04.2020.godine Općinski štab civilne zaštite Jablanica održao je sjednicu na kojoj je razmatrana aktualna situacija u borbi protiv COVID-19. U skladu sa preporukom epidemiologa Nermina Avdića, izvedeni su dopunski radovi na odvajanju prostora za zdravstveno osoblje od ostalog dijela izolatorija. Izmještanjem jednog stanara iz doma samaca stvoren je uvjet za otvaranje izolatorija.

Dana 14.04.2020.godine 3 osobe su izašle iz izolacije, dok je za 2 osobe doneseno  rješenje o izolaciji. Ukupan broj osoba u izolaciji je 89. Nalazi 8 uzetih uzoraka pokazali su negativan rezultat na COVID-19. Ukupan broj osoba sa potvrđenim nalazom na COVID-19 je 12.

Broj izdanih rješenja o samoizolaciji je 258, broj izvršenih kontrola samoizolacije je 1014,

broj prekršilaca samoizolacije je 0, broj prekršilaca naredbi o zabrani kretanja je 4 i broj isteklih rješenja o samoizolaciji je 186.

 

Prozor – Rama. Dana 14.04.2020.godine djelatnici PS Prozor izvršili su provjeru 43 osobe kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da se sve osobe pridržavaju mjera samoizolacije.

U 15:30 sati od sanitarnog inspektora općine Prozor – Rama zaprimili smo sljedeće izvješće.

Na području općine u proteklih 24 sata nije pristigla niti jedna osoba iz inozemstva.

Za 4 osobe ističe zaštitna mjera samoizolacije, a ukupno do sada iz samoizolacije izišlo 312 osoba, a pod zdravstvenim nadzorom je još 49 osoba.

 

Srednjobosanski kanton

Na osnovu Naredbe br. 120 vrši se prijevoz – pratnja i smještaj lica koja imaju rješenja o karantenu na području Srednjobosanskog kantona.

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ.

Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP SBK.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica Sanski Most imala je intervenciju od 17:30 do 18:10 sati u Ulici Ključka, gdje je gorio dimnjak.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Buzić Mahala, gdje je gorio dimnjak na kući.

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Dana 10.04.2020. na lokaciji ceste Bok-Obudovac izbio je požar u kom je gorjelo nisko rastinje. Ekipa DVD Matići izašla je na teren i uspješno ugasila požar.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 21:10 do 22:15 sati na Rujištu gorjela trava i nisko rastinje,

– od 04:42 do 05:00 sati u Splitskoj ulici gorio automobil.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 06:50 do 09:00 sati na lokaciji Poplat gorjela trava i nisko rastinje,

– od 05:55 do 07:00 sati na lokaciji Pješivac greda gorjela trava i rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica Općine jablanica imala je intervenciju od 10:39 do 11:00 sati u mjestu Donje Paprasko, gdje je gorio kontejner.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju manjeg požara na objektu stare muzičke škole. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je od 10:30 do 12:30 sati intervenciju na gašenju požara u mjestu Gradac, iznad Lipovica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 10.000 m2. Požar su gasila  dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom uz pomoć jednog šumara.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervencija na gašenju požara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Travnik, Jajce, Žepče i gradova Mostar, Visoko i Gračanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 17 eksplozivnih sredstava, 16 komada pješačke municije i dva raketna motora.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE