Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.02.2020. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 14.02.2020.god. u 18:45 sati, šire područje Hercegovine pogodio je zemljotres jačine 3,3 stepeni po Richterovoj ljestvici. Epicentar je bio u brdu Planinica, sjeverno od Mostara.

Zemljotres se osjetio na području Mostara, kao i na širem području Hercegovine.

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, mala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu, u ul. III Tuzlanske brigade. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu, u naselju Gnojnica. Požar je lokalizovan i ugašen. 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Visoko, imali su intervenciju na gašenju požara u poslovnom objektu, u naselju Donja Zimča. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su intervenciju na gašenju požara od 17:12 do 18:51 sati, u ul Željeznička br.60, u naselju Pazarić, gdje je došlo do požara na kući. U intervenciji su učestvovala jedanaest vatrogasaca s tri vozila. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta. Također, imali su još šest manjih intervencija.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 20:45 do 21:25 sati, u Radišićima, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući. Intervenisala su tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju od 09:40 do 11:00 sati, kod gradske mrtvačnice, gdje je došlo do izlijetanja vozila sa saobraćajnice. Rezanjem lima su oslobodili iz vozila lakše povrijeđenu osobu. Intervenisala su četiri vatrogasca s dva vozila. 

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Jajce, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 461 komad pješačke municije 7,62 mm.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona Sarajevo, zbog magle po kotlinama.

 

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE