Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.02.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save izmjeren jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————       403 cm (pripremno stanje), jučer 428 cm,

–   Bosanski Šamac —————————       232 cm (normalno stanje),  jučer 252 cm,

–   Orašje ——————————————     481 cm (normalno stanje),  jučer 501 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199.03 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 50 cm, jučer 49 cm (kritična tačka je 100 cm). Visina snijega iznosi 56 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 136 cm, jučer 142 cm (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 17 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodnih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona, vodostaji rijeka i potoka su u opadanju ili stagnaciji.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08,00 sati, iznosio je 224 cm, jučer 248 cm. Na 280 cm vodostaja, vrši se redovna odbrana od poplava.

 

POŽARI

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 09:40 do 10:20 sati, u ul. Kralja Petra Krešimira IV,  gdje je gorjela napuštena kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara

u ul. Fakića sokak, gdje je gorio krov kuće. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio stan, na Zorićevini. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo      

Profesionalna vatrogasna jedinica, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju jutros u 04:26 sati, u ul. Ragiba Džinde br. 128., općina Novi Grad, gdje su gorjela četiri vozila u garaži. Požar je lokalizovan u 04:54 sata, a ugašen u 06:35 sati. U gašenju požara učestvovalo je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Pričinjena je materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 14.02.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, vršili su preuzimanje i uništavanje pronađenih eksplozivnih sredstava, na području općine Lukavac.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Na lokalitetu Ploča, pronađen je projektil za haubicu.

Općina Busovača. Na lokalitetu Kaonik, pronađeno NN eksplozivno sredstvo… 1 kom..

O navedenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

OSTALO

 

Kanton 10.

Općina Livno. Na području općine Livno, prijevoj Borova glava, na magistralnoj saobraćajnici Šujica-Livno, nalazi se veliko krdo od cca 500 livanjskih divljih konja, koji zbog soli, kojom se posipaju ceste, ugrožavaju normalno odvijanje saobraćaja. Apel za pomoć i upozorenje odgovornim institucijama, da se posvete rješavanju ovog saobraćajnog i sigurnosnog problema.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. I danas se nastavlja potraga za nestalim I.I. rođenim 1946.godine, iz Bugojna. Nestala osoba je posljednji put viđena na autobuskoj stanici u Konjicu, kada se vraćao sa ljekarskog pregleda u Sarajevu i otada joj se gubi svaki trag.

Uposlenici Službe za CZ-e i pripadnici vatrogastvo općine Konjic, u suradnji sa PU Konjic, vrše potragu vizuelnom metodom, za nestalom osobom iz Bugojna. Do sada su pregledani obalni predjeli rijeke Neretve i Jablaničkog jezera, koji pripadaju općini Konjic.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za  područje Federacije BiH, zbog minimalnih temperatura od zraka – 0 do – 8 0C.

 

Visina snijeg u protekla 24 sata izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 157; Bihać 56; Ivan Sedlo 20; Mrkonjić Grad 18; Sanski Most 17; Gacko 14; Bosanski Novi i Bugojno 12; Jajce, Prijedor 10; Nevesinje 9; Sokolac 7; Srebrenica 6; Sarajevo 5; Gradačac i Tuzla 4; Banja Luka 3 cm.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE