Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

–  od 13:15 do 14:20 sati, u Sutini gorjela trava,

–  od 13:00 do 15:00 sati, u Žitomislićima gorjela trava i rastinje,

–  od 16:10 do 16:35 sati, u Titovoj ulici gorjela trava,

–  od 22:50 do 23:50 sati, u Zaliku gorjela trava,

–  od 23:05 do 23:50 sati, u Južnom logoru gorjela trava i rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 09:20 do 09:43 sati na Hotnju gorjela trava,

–  od 14:35 do 15:20 sati u Gabela Polju gorio biljni otpad i trska. Spašena 2 plastenika,

–  od 20:40 do 21:50 sati u Čeljevu gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:25 do 13:00 sati u Čitluku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinca općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara  od 15:10 do 19:00 sati u mjestu Jasenik, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog putničkog motornog vozila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.  Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara od 12:15 do 13:30 sati na lokalitetu Orahovlje, uz granicu sa RH. Opožareno je oko 1 ha trave i niskog rastinja.  Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:45 sati na lokalitetu Turčinovići. Opožareno je oko 3 duluma niskog rastinja i šume. Požar su gasila dva vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju požara, od toga jednu veću u 23:55 sati u naselju Halilovići bb, općina Novi Grad, gdje je došlo do požara na starim parkiranim kamionima. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 00:56 sati, povrijeđenih nije bilo. Druga intervencija je bila manjeg inteziteta na gašenju zapaljenog automobila.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od Općinske službe civilne zaštite Konjic dvije  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– veća količina eksploziva na lokalitetu Unis, PD „Igman“,

– u selu Jošanica pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Dana 13.09.2018 g. pripadnici uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, u prisustvu predstavnika CZ općine Konjic, uklonili su veću količinu eksploziva, 120 kg mirujućeg eksploziva i veću količinu municije različitog kalibra, sa lokaliteta industrijske zone PD „Igman“. Preuzeti UES naknadno će biti uništen od strane pripadnika FUCZ.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da mjestu Gnjilavac pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da su na lokalitetu Ahmići pronađene tromblonske mine.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  učestvovali su u združenoj pokaznoj vježbi u Tuzli, u povodu Međunarodnog dana prve pomoći.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje Hercegovine u Zapadne Bosne zbog očekivane grmljavine.

                                        

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE