Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 19:50 sati, na gradskoj deponiji, gdje je gorjela baraka.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:25 do 15:05 sati, u Bijakovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:32 do 14:00 sati, u Slatini, gdje je gorio krov.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 18:37 do 19:30 sati, u mjestu Stari majdan, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
 • od 20:13 do 21:15 sati, u mjestu Majdanice, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala intervenciju od 17:30 do 18:25 sati, u mjestu Ravenik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom. 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:40 do 14:30 sati, u Grabovini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 0,3 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • od 17:00 do 18:00 sati, u Trnu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 0,5 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • od 18:00 do 18:30 sati, na zaobilaznici, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je  intervencije na gašenju požara i to:

 • u naselju Đurđevik, gdje je gorjelo nisko rastinje,
 • u Gornjim Živinicama, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinca općine Kakanj imala je  intervencije na gašenju požara i to:

 • u naselju Čizmići, gdje je gorio dimnjak,
 • u naselju Ričica, gdje je gorjela napuštena jama, o čemu je obaviještena Općinska inspekcija, Policijska stanica Kakanj te Federalna inspekcijska uprava.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Visokovci, gdje je gorio dimnjak.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici I Marta, gdje je gorio dimnjak.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinca općine Olovo imala je  intervencije na gašenju požara i to:

 • u ulici HKG Lamela IV, gdje je gorio stan,
 • u naselju Jelaške. Namjerna paljevina sijena u domaćinstvu. Požar je ugašen, i spriječeno je širenje na stambene i pomoćne objekte. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Volijak, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • na području sela Miši, gdje je došlo do prostornog požara. Gorjela je trava i nisko rastinje, a požar je prijetio obližnjoj borovoj šumi. Isti je ugašen,
 • uz magistralni pravac Livno – Bosansko Grahovo, na području Pustopolja, gdje je došlo do prostornog požara u kojem je gorjela trava. Vatra i dim su ugrožavali saobraćaj i tom prilikom došlo je do slijetanja kamiona sa puta.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 13.03.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Lukavac, Živinice, Mobilna: Kladanj.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 25.02.2019. do 03.03.2019. godine, ukupno je na području Kantona prijavljeno 103 slučaja zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: 14 angina streptoc. (streptokokna angina), 13 enterocolitis ac. (enterokolitis), jedan erysipelas (crveni vjetar), 23 herpes zoster (šindre), tri mononucleosis (mononucleoza), 22 morbilli (ospice, krzamak), devet nosocomial infections (bolničke infekcije), jedan pertussis (hripavac),  četiri scabies (svrab, šuga), 12 scarlatina (šarlah) i jedan toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva, na gradskoj deponiji, u Fojnici. Radi se o inicijalnim kapislama. Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Kantonalni operativni centar primio je informacije od Službe civilne zaštite  grada Cazina o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– u mjestu Skokovi, gdje su pronađene dvije tromblonske mine i jedna ručna bomba,

–  u mjestu Miostrah, gdje je pronađeno: DK 8 27 kom., MRUD 5 kom., i jedan upaljač PRR,

–  u mjestu Donja Koprivna, gdje je pronađena jedna ručna bomba.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva u 09:15 sati, od strane Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da se u njihovim prostorijama nalazi jedan MRUD. Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR     FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE