Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 01:45 do 02:30 sat, u Višićima, gdje je  gorio plastenik.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 18:55 do 20:00 sati, na lokalitetu Pijena Brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor – Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 21:15 sati, u naselju Lokve, gdje je gorio stambeni objekat.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:30 do 16:00 sati, u Jablanskoj ulici, gdje je gorjela trava. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
  • od 19:08 do 19:37 sati, u mjestu Bakšaiš, gdje su gorjele bale sijena. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:48 do 22:30 sati, u mjestu Todorovska Čelinja, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Zenničko-dobojski kanton

Općina Vareš. Vatrogasna jedinca općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Neprivaj, gdje je gorjela vikendica, a  pričinjena je veća materijalna šteta.

 SNJEŽNI NANOSI

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer, u noći, s ponedjeljka na utorak, u vremenu od 01:30 do 05:00 sati, pripadnici Gorske službi spašavanja Posušje, spašavali  su putnike iz zametenih vozila  zbog  velikog sniježnog nevremena. U vozilima je bilo i male djece. U akciji spašavanja sudjelovali su i vatrogasci iz Jablanice, te mehanizacija za rašćičavanje snježnih nanosa.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Čapljina. Kantonalni operativni centar Mostar, primio je informaciju od strane građanina o  pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Duboka Draga.

Informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Tešanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su uklanjanje zaostalih eksplozivnih sredstava na lokacijama Zmajevac i Novo Selo.

Unskosanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar Bihać, primio je informaciju od strane PS Bihać, o pronalasku dva nepoznata eksplozivna sredstva u mjestu Mala Peć. Mjesto pronalaska eksplozinih sredstava obilježili su uposelnici Policijske stanice Bihać.

O S T A L O

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Hercegovačkoneretvanski kanton

 Grad Mostar. Sinoć je završena potraga za starijom ženskom osobom, koja je nestala na Buni kod Mostara. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uključili su se u potragu u kojoj je već bila uključena Interventna spasilačka služba Mostar koja je prva stigla na lice mjesta i nekoliko stanica GSS-a u BiH. Grupa iz HGSS-a koja je pretraživala teren uz obalu pronašla je tijelo nestale žene, 3 kilometra nizvodno od mjesta nestanka u rijeci Neretvi u mjestu Žitomislić. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite stavili su na raspolaganje svoje vozilo i pomogli u izvlačenju tijela i transportu. Tim Federalne uprave civilne za spašavanje na vodi sa čamcima i potrebnom opremom koji je krenuo iz Sarajeva, nakon uspješno završenog zadatka vratio se u bazu.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona 10, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo zbog očekivanih niskih temperatura.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE