Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.01.2017. godine, do 10:00 sati

NAGOMILAVANJE LEDA NA VODOTOCIMA

Zeničko-dobojski kanton

Na osnovu dojava građana i obavještenja općinskih službi civilne zaštite, Kantonalna uprava civilne zaštite zeničko-dobojskog kantona izdala je UPOZORENJE građanstvu koji žive duž korita rijeke Bosne i njenih pritoka:

„Povodom nastalog otopljavanja desavaju se pojave topljenja naslaga leda u koritama rijeka, te stvaranja i nagomilavanje istih kao i pravljenja vještačkih ledenih brana, te postoji eventualna opasnost od izlijevanja vode iz korita. Molimo građane na oprez i ukoliko uoče ovakve pojave da kotaktiraju važnije telefonske brojeve 121, 122, 123“.

POŽARI

Kanton10.

Općina Glamoč. Dana 13.01.2017.godine, u večernjim satima došlo je do požara na pomoćnom objektu u mjestu  Hosići. Tom prilikom u štali je nastradalo:  četiri svinje, dvije krave i 25 japanskih prepelica.

Uviđaj izvršili djelatnici Policijske stanice Glamoč i MUP-a Kantona, te utvrdili da je požar izazvala grijalica koju je vlasnik objekta ostavio uključenu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od  02:45 do 03:15 sati u Splitskoj ulici, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:50 do 08:15 sati u Gabeli, na objektu u starom gradu, gorjelo krovište,

– od 17:05 do 17:40 sati zapalio se dimnjak na obiteljskoj kući u Tasovčićima.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je intervenciju od 08,35 do 10,10 sati na zapaljenom krovu. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom, povrijeđenih nije bilo a pričinjena je veća materijalna šteta.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju u mjestu Nažbilj na gašenju požara u kući. Uzrok požara je grijalica, pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je devet intervencija na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

KLIZANJE TLA

Kanton Sarajevo

U ulici Ohridska, kod broja 25, došlo je do manjeg odrona kamenja. Pripadnici PU Novo Sarajevo su izašli na teren kako bi procijenili ozbiljnost situacije.

jaki mrazevi I KIŠA  

Unsko-sanski kanton

Zbog kiše koja je padala u toku dana Vatrogasna jedinica Bihać je imala  više tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz podruma i garaža.

Kanton Sarajevo

U toku prethodne noći stigla je prijava o prodoru vode u podrumske prostorije u ulici Igmanska u Hadžićima. Intrvenisali su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Hadžića i ispumpali vodu.

U ulici Jaroslava Černija br. 1, uslijed pucanja vodovodne cijevi, došlo je do plavljenja nekoliko stanova. Stanari ove ulice su pozivali nekoliko puta i tražili pomoć. Do slanja ovog izvještaja Kantonalni operativni centar civilne zaštite nije uspio kontaktirati „Sarajevostan“, koji je upravitelj u ovoj zgradi, kako bi zahtjevali da pošalju ekipe koje će sanirati kvar.

Kanton10.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do porasta temperatura i odmrzavanja vodovodnih cijevi i plavljenja poslovnih prostora i stanova. Vatrogasci i komunalci vrše sanaciju kvarova.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije zbog pucanja vodovodnih cijevi u ul.K.Branimira i Tekiji.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju u gradu, zbog niskih temperatura pukao je čep na radijatoru gradskog grijanja i došlo je do plavljenja radnji u staroj čaršiji.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju u gradu, kod željezničke stanice. Zbog otopljavanja snijega začepljeni odvodi u kući te je došlo do plavljenja donjeg dijela kuće.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju u Zeničkom naselju. Zbog topljenja snijega začepljeni su odvodi u kući zbog čega je došlo do plavljenja donjeg dijela kuće.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Tuzlanski kanton

Uslijed veće količinie mokrog snijega koji je pao u toku noći došlo je do prekida na više dalekovoda na području općine Živinice (ukupno 5 dalekovoda 10 KV) uslijed čega je bez struje ostalo više naselja: Ljubače, Husino, Par-Selo, Pasci, Maline i Donje Dubrave. Na području općine Gračanica došlo je do prekida jednog dalekovoda i jednog na području općine Lukavac. Prema informacijama dežurnog dispečera u JP EP BiH Poslovnica Tuzla, sve ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova na dalekovodnoj mreži.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog kvarova na el. mreži trenutno su bez napajanja: Sretnice, Podgorje, Čule, Krivodol, kao i dio Raške gore (Čorića kula) na području Mostara. U općini Čitluk bez napajanja je naselje Vidovići, a na području općine Stolac naselja Gorica i Ošanjići. Radi se na otklanjanju kvarova.

Unsko-sanski kanton

Zbog nevremena koji je zahvatilo područje kantona (kiša, vjetar i snijeg) u svim općinama, osim općine Bos.Petrovac, došlo je do više prekida u snabdijevanju el.energijom. Radnici elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Zbog nestanka el.energije dolazi i do povremenih prekida u vodosnabdijevanju.

Kanton10.

Uslijed nevremena koje je zahvatilo područje kantona tokom prethodnog dana i noći, došlo je do više kvarova na el.energetskoj mreži. Ekipe elektrodistribucije rade na sanaciji kvarova.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od građanina da su pronađeni ručna bomba, RPG, raketa i granata na lokalitetu iza bivšeg restorana „Jagnje“ u Mostaru.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Od 09:00 do 13:00 sati prethodnog dana nastavljena je potraga za nestalom osobom F.D. na rijeci Neretvi u oba pravca, od Struga  do granice sa R. Hrvatskom, ali i dalje bez rezultata.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE