Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.11.2016. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

– Bosanski Brod ——————————-    485 cm (normalno stanje), jučer 485 cm,

– Bosanski Šamac —————————–   399 cm (normalno stanje), jučer 350 cm,

– Orašje —————————————–     628 cm (normalno stanje), jučer 599 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 199,33 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 sati, nivo je viši za 29 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara na automobilu u naselju Paša Bunar. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo. Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo je u izvještajnom periodu imala sedam manjih intervencija, jednu intervenciju na gašenju elektro-instalacije u napuštenom objektu, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije intervencije na gašenju smeća u kontejneru, jednu intervenciju na gašenju smetljarnika, jednu intervenciju na gašenju smeća u napuštenoj kući i jednu tehničku intervenciju.

KLIZANJE TLA                                                                               

Grad Zenica.  Policijska uprava Zenica primila  je informaciju od strane  građanina

da je u mjestu Donja Gračanica, zaseok Skutovo, ulica Ahmeta Hafizovića 100, oko 00:30 sati, došlo do većeg odrona koji je blokirao lokalni put za zaseok. Prilikom ovog odrona ostalo je blokirano oko 10 stambenih jedinica (kuća). Obaviještena je gradska služba civilne zaštite Zenica koja je na teren uputila kamion i bager, kako bi se odron raščistio.

Općina Visoko.  U mjestu B.Mahala, pokrenuto  je klizište koje ugrožava lokalnu kapitažu (bazen) za snabdijevanje vodom ovog mjesta. Obaviještena je Služba civilne zaštite Visoko, koja će u toku sutrašnjeg dana sa svojim timom izaći na lice mjesta i utvrditi da li se radi o klizištu, kao i kakve će se daljnje mjere poduzeti. Klizište ne ugrožava stambene objekte.

VODOSNADBJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica i dalje trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće, zbog zamućenosti izvorišta.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD „Stari Vitez“ vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmići i MZ Bukve sa istakanjem u rezervoare po Programu odvoza pitke vode.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE