Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 12.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.964 uzorka, od kojih je 137 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 58 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 14 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 99 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 58 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.688 osobe, od kojih je 1.808 pozitivno (1.691 osoba je izliječena, 105 osoba umrlo), a 12 osoba je aktivno.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana, 12.08.2021.godine, uzorkovan je materijal kod 15 osoba na COVID-19, a prema rezultatima jedan uzorak je  pozitivan.

Zaključno sa 12.08.2021.godine, na području BPK-a jedna je aktivno zaražena osoba koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.030 osoba, a 82 osobe su preminule.  

 

Kanton 10

Dana, 12.08.2021.godine, testirano je 27 osoba na COVID-19,  prema rezultatima testiranja pet osoba je pozitivno na virus COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju trave u naseljima Lohovo i Dobrenica.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:40 sati u mjestu Vrhpolje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara  od 01:40 do 02:50 sati u mjestu Vinjani, na lokalitetu Kućetine, gdje je gorjela trava i nasadi smilja na površini od oko 2.500 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:20 do 14:55 sati na lokalitetu Vrace, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 5.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,

– od 16:40 do 17:30 sati u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad na površini od oko 4.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara  od 20:05 do 21:00 sati u mjestu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 20.000 m2. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Čajdraš,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Križ,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Usljed jakog vjetra u 15:00 sati došlo je do proširenja požara, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta. Gorjela je trava, nisko i visoko rastinje. U mjestu Zaušje izgorjela je kuća i dvije štale. Zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na gore navedenim lokacijama. Na ispomoći jučer su bili pripadnici PVP Čapljina sa jednim vozilom i tri vatrogasca. Trenutno je požar i dalje aktivan, ne prijeti gore navedenim naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Općina Jablanica. Vatrogasci su tokom cijelog dana obezbjeđivali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Sinoć su vatrogasci uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi. Požar u tom dijelu je i dalje aktivan. Nešto niža temperatura zraka tokom prethodne noći uticala je na blago smirivanje situacije na cijelom požarištu. Nažalost, porastom temperature ponovo se očekuje pogoršanje požarne situacije.

U toku dana je najavljena pomoć vatrogasaca iz Kantona Sarajevo.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 09:55 do 18:35 sati u Bogodolu, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:10 do 18:15 sati u Blagaju, gorjela trava,

– od 21:30  u Bogodolu, gori trava i nisko rastinje. Požar je pod kontrolom. Ekipe su na terenu i stalno dežuraju,

– od 21:35 do 22:45 sati na Međinama, gorjela trava,

– od 22:15 do 22:45 sati u Sutini, gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– Vatrogasne ekipe  i dalje su na terenu Budisavine. Na tom lokalitetu se iz požarišta čulo par eksplozija sa terena koji je zagađen minama. Požar je i dalje aktivan,

– od 16:00 do 16:55 sati  u Gabeli , gorjela trava i rastinje,

– od 20:15 do 21:00 sati u Gnjilištima, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:00 do 19:00 sati u Međugorju, gorjela trava, nisko rastinje i smeće,

– od 18:45 do 20:00 sati u Gradnićima, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:20 do 22:45 sati u Blatnici, gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo Busovača imalo je dvije intervencije na gašenju požara na lokalitetu Solakovići (Glavica i Trnovača), gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju G.Tuzla, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: četiri na gašenju trave i niskog rastinja i jednu na gašenju smeća u kontejneru.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 12.08.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 12.08.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica Jajce vrši prevoz vode u naselje Mile od 10:00 do 13:00 sati i naselje Kuprešani od 19:00 do 21:00 sati.

Općina Busovača. Na području općine Busovača voda i dalje nije za piće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, koje traju već duži period,  došlo je do pojačanog zahtjeva stanovništva za pitkom vodom u naseljima koja nisu na gradskoj vodovodnoj mreži i koji se snadbijevaju vodom iz lokalnih izvora vode.  Općinska vatrogasna jedinica, u skladu sa svojim  mogućnostima, vrši snadbijevanje vodom po pristiglim zahtjevima.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za područje Hercegovine, a za ostatak zemlje Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi do 39°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR