Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Grude imali su intervenciju na gašenju požara u Gorici, gdje je gorjela porodična kuća. Tom prilikom jedna osoba ( 1934 godište) je izgubila život. Brzom intervencijom DVD-a iz Gorice, kojima su došli u ispomoć i vatrogasci iz Gruda, požar je ugašen oko 24:00 sati. Prijetila je opasnost da požar  zahvati i susjedne objekte. Uviđaj ovog događaja je u toku. 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenica imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u restoranu „Almy“, gdje je gorjeo dimnjak,
  • u željezari „Mitall“, pogon koksara, gdje je gorjeo benzinski talog. Požari su ugašeni te nije bilo povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

 Dana, 13.05.2018.godine u 02:20 sati, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice imali su intervenciju u ulici Aleja Bosne Srebrene bb, gdje je gorio napušteni objekat. U gašenju požara intervenisala su sedam vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan a ekipe još rade na likvidaciji požara. Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac je lakše povrijeđen (uganuće zgloba) i medicinski je zbrinut.

Također, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo je imala i dvije manje intervencije (jedna na gašenju zapaljenih instalacija na el.stubu i jedna na gašenju manjeg požara u privatnom stambenom objektu).

  

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem  Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Fedralni hidrometeorološki zavod, izdao je danas Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog očekivane izraženije grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE