Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

Na većini vodotoka na vodnom području rijeke Save u FBiH trenutno se bilježi trend stagnacije i blagog pada vodostaja. U ovom trenutku, prema raspoloživim podacima, ne prijeti opasnost od plavljenja površina uz vodotoke.

Na rijeci Savi na teritoriji FBiH bilježi se trend stagnacije vodostaja. Vodostaj na rijeci Savi je generalno povišen, a samim tim i na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac koje su mjerodavne za proglašenje mjera redovne odbrane od poplava. Zbog toga je dana 11.03.2016. godine u 09:00 sati proglašena redovna odbrana od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, a 12.03.2016. godine u 16:00 sati proglašena je redovna odbrana od poplava i na poplavnom području Srednja Posavina.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————-  762 cm  (pripremno stanje), juče 753 cm,

–   Bosanski Šamac —————————   646 cm  (pripremno stanje), juče 633 cm, 

–   Orašje —————————————–   865 cm  (pripremno stanje), juče 848 cm.

 

POŽARI                                                                                                                        

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik.Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju gašenja požara na stambenom objektu u naselju Rapatinca. U požaru je izgorio krov kuće i jedna prostorija, ozlijeđenih nije bilo. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Pored navedenog požara, vatrogasne jedinice na teritoriji Federacije BiH imale su više manjih intervencija na gašenju dimnjaka i otpadnog materijala

                              

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

I dalje je zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, povećana mutnoća vode na izvorištima, te potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE