Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 494 cm (pripremno stanje), jučer 494 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 340 cm (normalno stanje),  jučer 310 cm,

–   Orašje  —————————————- 565 cm (normalno stanje), jučer 537 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,23 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Mostara, imali su intervenciju od 22:20 do 23:10 sati, u Salakovcu, gdje je gorjela kuća.

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čapljina, imali su intervenciju od 16:20 do 17:50 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i makija oko Lovačke kuće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je prijavu iz Općinske službe civilne zaštite Lukavac, o pronalasku eksplozivnog sredstva.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Kalesija. Pripadnici Tima za UES-a FUCZ-e izvršili  su prikupljanje, a zatim i uništavanje eksplozivnih sredstava, na području općine Kalesija.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIK

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

U potrazi za nestalim Esadom Omersoftićem u Maglaju i dalje učestvuju pripadnici Profesionalnih vatrogasnih jedinica Maglaj i Tešanj, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj-Jug, pripadnici tima Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici Civilne zaštite, Policijske stanice Maglaj,  te članovi maglajskog Rafting kluba “Natron” sa jednim čamcem.

Zbog nepristupačnog i dijelom minski sumnjivog terena, obje strane obale rijeke Bosne i dalje se vizuelno pretražuju, obzirom da jučerašnja potraga nije dala rezultata.

Timovi FUCZ-e u punoj su pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju, koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE