Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.01.2018.godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Jutros, oko 03:20 sati, zabilježen je zemljotres jačine 3.7 stepeni Merkalijeve skale. Epicentar zemljotresa  registrovan je oko 9 km jugoistočno od Stoca, na dubini od 3 km.

 

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 494 cm (pripremno stanje), jučer 486 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 310 cm (normalno stanje),  jučer 299 cm,

–   Orašje  —————————————- 537 cm (normalno stanje), jučer 536 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati iznosio je 199,16 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u tvornici „Poliuretani“, u naselju Podbjelavići, gdje je gorio elektro-kabal. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Opština Srebrenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (štala), u mjestu Gulami Sladna. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju, gdje je došlo do požara na stambenom objektu u ul. Hadži Mustafina br. 13, u naselju Vratnik, općina Stari Grad. Gorjela je soba i krovna konstrukcija. Požar je lokalizovan i ugašen. U gašenju požara učestvovalo je 15 vatorgasaca sa tri vatrogasna vozila. U požaru nije bilo povrijeđenih osoba. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Oćina Konjic. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Konjic, imali su intervenciju od   15:52 do 16:30 sati, gdje su vršili izvlačenje ozlijeđene osobe iz automobila, nakon saobraćajne nesreće, u mjestu Čelebići.

 

 

KLIZANJE TLA 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Dana 11.01.2018. godine, u večernjim satima, pojavilo se klizište na lokalnom putu Donji Vakuf – Vučinac. Usljed klizanja tla došlo je do kratkotrajnog prekida komunikacija na putu prema Semešnici. U toku današnjeg dana će se izvršiti sagledavanje stanja i čišćenje lokalnog puta.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općine Srebrenik i Gradačac. Pripadnici Tima za UES-a FUCZ-e izvršili  su prikupljanje, a zatim i uništavanje eksplozivnih sredstava, na područjima općina Srebrenik i Gradačac.

Općina Sapna. Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je prijavu iz Općinske službe civilne zaštite Sapna, o pronalasku trenutni tromblon…2 kom..

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 11.01.2018.godine, u 10:10 sati, pristigla je prijava o pronalasku eksplozivnih sredstava, RPG-a i Zolje, u naselju Ilići – Vrelo.

 

Prijava po prijemu proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Posavski kanton

Općina Odžak. Dana 11.01.2018.godine, pripadnicima Policijske stanice Odžak   NN. osoba, predala je plastični exploziv, koji je pronašla, kod rijeke Bosne. Plastični eksploziv je uskladišten.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIK

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

U potrazi za nestalim Esadom Omersoftićem u Maglaju i dalje učestvuju pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj-Jug, pripadnici tima Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici Civilne zaštite, Policijske stanice Maglaj, Službe Zeničko-dobojskog kantona za spašavanje na vodi i pod vodom, te članovi maglajskog Rafting kluba “Natron” sa jednim čamcem.

Zbog nepristupačnog i dijelom minski sumnjivog terena, obje strane obale rijeke Bosne i dalje se vizuelno pretražuju, obzirom da jučerašnja potraga nije dala rezultata.

Timovi FUCZ-e u punoj su pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju, koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE