Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:45 do 13:25 sati,  u Rodoču, gdje je gorio stan,

– od 14:45 do 15:55 sati,  u Podveležju, gdje je gorio automobil,

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Berkovica,  gdje je gorjelo sijeno. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Miljanovci, gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Seoča, gdje se u vožnji zapalilo putničko motorno vozilo. Nije bilo povrijeđenih lica, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje i jednu veću intervenciju na gašenju požara dana, 11.12.2018. godine u 17:23 sata, u ul. Ispod grada br. 46., Općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na krovu privatne kuće. U gašenju požara učestvovalo je 18 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Na objektu je pričinjena  materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

 Bosanskopodrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Adnana Mehanovića u naseljlu Pargani, gdje je gorjela porodična kuća. U gašenju požara učestvovalo je 5 vatrogasaca sa 2 vozila. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Hrast, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi i otpad u kontejneru u mjestu Bare.

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Podgradina, gdje je gorjela garaža.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Podastinje, gdje je gorio pomoćni objekat, i u Gradskoj zoni gdje je gorjelo skladište peleta u privatnom objektu.

ZAGAĐENJE ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoline Tuzlansko kantona, kvalitet zraka za dan 11.12.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu prekomjenog zagađenog zraka na lokalitetima Živnice i  Banovići.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građana o pronalasku eksplozivnog sredstva u naselju Topli iznad Šehovine, a radi se o granati…2 komada i ručnoj bombi…1 komad.

Prijava o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građana o pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Gornje Bare – Općina Pale u Federaciji  BiH,  radi se o minobacačkoj mini cal. 60 mm …1 komad.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstava proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske stanice Novi Grad o pronalasku eksplozivnih sredstava,  u ul. Trg nezavisnosti br. 4., gdje je pronađeno: tromblon…8 komada, ručna bomba…3 komada i neutvrđen broj  municije.

 Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku nepoznatog eksplozivnog sredstva na lokalitetu Korenići-Bašići.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstava proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske stanice Busovača, o pronalasku eksplozivnih sredstava a radi se o municiji…40 komada.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstava proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE