Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 11.06.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.260 uzoraka, od kojih je 18 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 43 osoba. Prema rezultatima testiranja do 12 sati, nema registriranih novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19.

Na području Kantona na koronavirus ukupno su pozitivne 4 osobe. U samoizolaciji se nalazi 5 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19 testirano  5.561 osoba, od kojih je 1.787 osoba pozitivno, dok je 1.678 osoba izliječeno, 104 osobe su umrle, a trenutno je aktivno 5 osoba.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

  Grad Tuzla: Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Previle, gdje je gorio automobil. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu veću i dvije manje intervencije. Veću intervenciju imali su dana 12.06.2021. godine u 02:15 sati, gdje je došlo do požara na objektu za proizvodnju peleta, Općina Vogošća. U intervenciji je učestvovalo 10 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila, požar je lokalizovan u 03:39 sati, a likvidiran u 05:06 sati. Povrijeđenih lica nije bilo. Manje dvije intervencije su bile na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara

u Ul.Kneza Domagoja, gdje je gorio otpad i u mjestima: Radoč, Kuti Livča i Raštanima gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požar otvorenog prostora na lokalitetima Brig i Turčinovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTI meteoalarm za područje Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona zbog očekivanih grmljavinskih procesa.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR