Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 10.06.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.438 uzoraka, od kojih je 35 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 45 osoba. Prema rezultatima testiranja do 12 sati, jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

Na području Kantona na koronavirus ukupno je pozitivno 7 osoba. U samoizolaciji se nalazi 8 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19 testirano  5.561 osoba, od kojih je 1.787 osoba pozitivno, dok je 1.678 osoba izliječeno, 104 osobe su umrle, a trenutno je aktivno 5 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 10.06.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 10 osoba.

Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne na COVID-19.

Zaključno sa 10.06.2021.godine, na području BPK-a je 4 aktivno zaraženih osoba koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.021 osoba, a 82 osobe su preminule.

 

Kanton 10

Dana, 10.06.2021.godine, na Covid-19 testirane su 22 osobe, od čega su 2 osobe pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:45 do 22:40 sati, u mjestu Klupe, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na osnovu zatražene pomoći, vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice grada Doboj, imala je intervenciju na gašenju požara u Baićima, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla: Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Šićki Brod, gdje je gorio drveni pomoćni objekat. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to: jedna na gašenju otpada u kontejneru, jedna na gašenju kabastog otpada i jedna tehnička (sapiranje platforme).

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Mahala, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Orašje -Novo Naselje, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:25 do 16:10 sati, u naselju Opine, gdje je gorio otpad.

 

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 10.6.2021. godine odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

 UNIŠTEVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 14 eksplozivnih sredstava i streljivo 121 komad.

 

 O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za danas žuti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine osim Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 zbog očekivanih grmljavinskih procesa.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR